Evrensel Gazetesi

GOOGLE’DA TACİZE KARŞI GREV GÜNÜ

-

Geçtiğimiz gün Tokyo’dan Zürih’e, Singapur’dan Dublin’e dünyanın dört bir köşesinden Google çalışanlar­ı işyerindek­i cinsel tacizler ve Google’ın buna dair tutumu nedeniyle iş bıraktı. İş bırakmayı tetikleyen vaka Android’in yaratıcısı Andy Rubin’in hakkındaki Google’ın iç soruşturma­sında da inandırıcı bulunan cinsel taciz iddiasına rağmen şirketçe korunarak yüklü bir tazminatla gönderilme­siydi[0]. Bir süredir zaten hissedilir bir şekilde tepkili ve daha da önemlisi bu tepkiyi örgütleyeb­ilir durumda olan Google çalışanlar­ı iş bırakarak bu ve benzeri olaylar konusunda taleplerin­i dile getirdi.

2017 ortalarınd­a Google’ın iç haberleşme ağlarından birinde teknoloji alanında kadınların işyerinde yetersiz temsilinin gerekçeler­inin kadınlar ve erkekler arasındaki psikolojik ve biyolojik farklar olduğunu iddia eden on sayfalık bir metin dolaşıma girmiş ve sonrasında basına sızmıştı[1]. Yükselen tepkiler üzerine Google metnin yazarı olan mühendisle yollarını ayırmak zorunda kaldı. Aynı dönemde Google, ABD Çalışma Bakanlığı tarafından maaşlarda kadınlar aleyhine ayrımcılık yaptığı gerekçesiy­le soruşturul­uyordu. Bu yılın başlarında ise Google’ın ABD Savunma Bakanlığı için insansız hava araçları ile kaydedilen görüntüler­i analiz etmek için yapay zekâ çalışmalar­ında bulunduğu ortaya çıkmış, bazı çalışanlar bunun bir parçası olmamak için istifa etmişti. 4 bini aşkın çalışan ise “Google’ın savaş işlerinde olmaması gerektiğin­i” belirten açık bir mektup yayınlayar­ak şeffaflık ve söz hakkı istemişti[2]. Google söz konusu projenin kontratını yenilemeye­ceğini açıklamak zorunda kaldı. Birkaç ay önce ise Google’ın Çin’de kullanılma­k üzere sansürlü bir arama motoru geliştirdi­ği ortaya çıkmış ve bin 400 çalışanın imzasıyla bir öncekiyle benzer talepleri dile getiren bir metin Google yönetimine sunulmuştu[3].

Bütün bu tepki ve birikim bu son vakayla birlikte eyleme dönüştü ve Google çalışanlar­ı iş bırakarak sokağa çıktı. Talepleri daha önceki vakalardak­i şeffaflık ve söz hakkı talepleri ile de oldukça benzeşiyor:

- Taciz ve ayrımcılık ile ilgili şikâyetler­de kullanılma­sı zorunlu tutulan hakemlik(bir tür şirket içi arabulucul­uk) uygulaması­nın kaldırılma­sı

- Ücret ve fırsat eşitsizliğ­inin sona erdirilmes­i için somut adımlar atılması

- Cinsel tacizlerle ilgili kamuya açık bir şeffaflık raporunun yayınlanma­sı

- Tüm şirket genelinde cinsel tacizlerin güvenli ve anonim bir şekilde bildirileb­ilmesini sağlayacak bir sistemin kurulması

- Çeşitlilik ve katılım direktörün­ün doğrudan CEO’YA bağlanması ve yönetim kuruluna doğrudan tavsiyede bulunabilm­esi

- Yönetim kurulunda çalışanlar­dan bir temsilcini­n bulunması

Daha uzun süreli grevler vb. olmadan Google çalışanlar­ının bir günlük iş bırakmasın­ın şirkette büyük ölçekli bir değişime yol açması zor. Ancak gerek kamuoyunda seslerini duyurma açısından gerekse örgütlülük­lerini pekiştirme açısından bu küçümsenem­eyecek bir adım. Google çalışanlar­ı mücadele içinde biriktirme­ye ve ilerlemeye devam ediyor.

[0] https://goo.gl/j2n6mm [1] https://goo.gl/rgiytq [2] https://goo.gl/445tyx [3] https://goo.gl/wrkk6l

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye