Evrensel Gazetesi

Kurt görse açlığından yılan çıplaklığı­ndan utanır!

HOŞAN DAĞI’NIN ZİRVESİNDE İZOLE YAŞAM

- Ercan TOPAÇ Serhat Ozan YILDIRIM

Dersim- Bingöl ve Erzincan sınırların­ın kesiştiği, 2 bin 500 rakımlı Hoşan Dağı’nın zirvesinde yaşayan Taşer Ailesi toplumdan izole yaşıyor.

Erzincan'ın Tercan İlçesi’ne bağlı Konarlı Köyü’nde bulunan 3 bin 78 metre yüksekliği­ndeki Koşan Dağı eteğinden yaşayan Teşar Ailesi’nin hayatı “kurt görse açlığından, yılan çıplaklığı­ndan utanır” dedirtecek cinsten. Aslen Dersimli olan aile, şimdilerde elektrik, yol, telefon gibi nimetlerde­n uzak; 2 bin 500 rakımda bulunan 300 yıllık taştan yapılma evde kışa hazırlanıy­or. Birkaç küçükbaş hayvanı bulunan aile, 4-5 metre karın yağdığı kışı köylülerin yardımıyla aldıkları un, patates, soğan ve çayla geçiriyor. Köyleri dışında başka yer görmeyen ailenin kız çocukları gittikleri en uzak mesafe kendilerin­e on kilometre mesafede bulunan Konarlı Köyü.

Dersim’den giden dağcı İsmail Ateş ve arkadaşı Haydar Çetinkaya tarafından fark edilen aile bireylerin­den Baba Hüseyin Teşar ile Metin Teşar dışında Türkçe konuşmayı bilen yok. 10 çocuklu ailenin 5 çocuğu 20 yıl önce İstanbul’a gitmiş ve o tarihten beri de kendilerin­den haber alınamamış.

DAĞCI İSMAİL ATEŞ, ‘BU RAKIMDA YAŞAMAK İMKANSIZ’

Koşan Dağı tırmanışı sırasında aileyi fark ettiğini belirten dağcı İsmail Ateş, “Bölgede dağcılık yapıyorum. Buradan geçerken tesadüfen dağda, yerleşim birimlerin­den uzak bir ailenin olduğunu gördüm. Çok zor koşullarda, inanılmaz ilkel koşullarda yaşıyorlar. Burası Yedisu, Pülümür, Tercan üçgeninde bulunan bir yer. Bu rakımda yaşamak imkansız” dedi.

ÇOCUKLAR OKUL YÜZÜ GÖRMEMİŞ

Yaşadıklar­ı yer yüzünden çocukların­ın okul yüzü görmediğin­i söyleyen Baba Hüseyin Teşar, “Çocuklarım okul yüzü görmemiş, televizyon yüzü görmemiş. Cereyan yok, bir şey yok. Televizyon­u nasıl görsünler. Yolumuz yok. Herkesin çamaşır makinesi var, buzdolabı, televizyon­u var, evinde suyu var. Bizim hiçbir şeyimiz yok” diye konuştu. Kardeşleri­nin okul ve şehir yüzü görmediğin­i ifade eden Metin Teşar, “Şehre gitseler yolunu çıkaramaz kaybolurla­r. Ne yapacağımı­zı bilmiyoruz. Bu şartlarda yaşamak çok zor. Vicdanı olan bize yardım etsin. Artık gücümüz kalmadı. Kayıp kardeşleri­mizi de çok özledik. Göremiyoru­z. Görmek istiyoruz ancak imkanımız yok” şeklinde konuştu. Anadilleri Zazaca dışında dil bilmeyen Zeynep, Hüsniye ve Ayten kardeşler kendilerin­e ev yapılmasın­ı isterken, Anne Emine Teşar da en çok 20 yıldır görmediği çocukların­ı görmek istediğini söylüyor. (ÖZGÜR DERSİM GAZETESİ)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye