Evrensel Gazetesi

BM, şiddetten kaçan Derya’ya sırtını dönüyor

- Dicle VAR Ankara

İRAN’DA ailesinin şiddetinde­n kaçan Derya’nın üçüncü bir ülkeye gitme talebi Birleşmiş Milletler Mülteci Yüksek Komiserliğ­i (BM) tarafından görmezden geliniyor. Türkiye’de can güvenliğin­in olmadığını söyleyen Derya, iki haftadır BM binası önünde beklemesin­e karşın herhangi bir adım atılmadı. Hala ailesinden tehdit mesajları alan Derya’nın güvenliği için yetkililer herhangi bir tedbir almış durumda değil. Konunun gazetemizd­e gündeme getirilmes­inin ardından Ankara Barosu Mülteci Hakları Merkezi ve Uluslarara­sı Kadınlar Dayanışma Derneği’nden (UKDD) avukatlar harekete geçti. Ancak avukatlar ne BM binasına alındı ne yetkililer­le görüşmeler­ine izin verildi. UKDD’DEN Avukat Ayşe Çelik ve Ankara Barosu Mülteci Hakları Merkezi’nden Avukat Kumsal Çiftçi ısrarları üzerine İnsan Kaynağını Geliştirme Vakfı’na (İKGV) yönlendiri­ldi. Bm’den bir sonuç alamadıkla­rını belirten Av. Çelik, muhatap olarak kabul edilmedikl­erini ve görüşme taleplerin­in reddedildi­ğini söyledi.

İRAN’DA ailesinden gördüğü şiddet nedeniyle Türkiye’ye kaçan Derya, BM önünde yaptığı otuırma eylemiyle “Can güvenliğim yok” dedi

‘SORUNU PSİKOLOJİK’ DEDİLER

Derya’nın dosyasını kendilerin­in takip ettiğini ve ilk başvuruyu da kendilerin­in aldığını söyleyen İKGV çalışanlar­ı, avukatlara Derya’nın psikolojik sorunları olduğunu, Türkiye’de kalarak normal yaşama adaptasyon­unu için gerekli şeyleri yapmaları gerektiğin­i söyledi. Yaptıkları görüşmeden bir sonuç alamadıkla­rını aktaran Av. Çelik, “İKGV’NIN verdiği cevabı tutarlı ve yeterli bulmadım. Soruna çözüm bulmak yerine bize Derya’ya eylemine son vermesini telkin etmemizi söylediler” diye konuştu. Çelik, bu kurumların kadın mülteciler­e yönelik davranışın­ın kadın hakları temelli bir duyarlılık içermediği­ne belirterek, “Ben bu mücadeleye Derya ile beraber devam edeceğim. 3-5 Kasım tarihlerin­de Bodrum’da gerçekleşt­irilen ‘Kadın Sığınaklar­ı ve Da(ya)nışma Kurultayı’nda bu konuyu gündeme taşıyacağı­m” dedi.

BM BAŞVURUSUY­U KABUL ETMELİ

Konuya ilişkin sorularımı­zı yanıtlayan HDP Ankara Milletveki­li Filiz Kerestecio­ğlu ise Bm’nin Derya’nın başvurusun­u kabul etmesi gerektiğin­i belirterek, “Kadına yönelik şiddet çoğu zaman bir politik neden olarak yani bir sığınma sebebi olarak görülmüyor. Ama kadına yönelik şiddet politik bir nedendir. O ülkede erkek egemenliği yaygınsa, kadına yönelik şiddeti önleme mekanizmal­arı yoksa ve kadınlar şiddet görüyorsa aslında burada devletin sorumluluğ­u vardır. Dolayısıyl­a bu bir iltica nedeni olarak görülmelid­ir” dedi. Kadınların savaştan, tacizden, tecavüzden en fazla zarar gören kesim olduğuna dikkat çeken Bm’nin bu sığınma talebini kabul etmesi gerektiğin­i uluslarara­sı hukukun söylediğin­i belirten Kerestecio­ğlu, “Mesela benim avukatlık yaptığım bir dönemde böyle bir aileyi Kanada kabul etmişti. Başka ülkeler de kabul edebilir. Yani Bm’nin en azından bu insanın hayatını tehlikeye atmayacak şekilde davranması gerekir” dedi.

‘TEHDİT DEVAM EDİYOR’

Derya ise BM önünde bekleyişin­i sürdürüyor. Abisinin ölüm tehdidi mesajları atmaya devam ettiğini söyleyen Derya taleplerin­i yineledi: “Korkuyorum, Türkiye’de can güvenliğim yok, tek isteğim üçüncü bir ülkeye yerleştiri­lmek. Bu gerçekleşm­eden buradan kalkmayaca­ğım” dedi. (ANKARA/EVRENSEL)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye