Evrensel Gazetesi

Sermayenin değil, halkın ihtiyacını gözeten yerel yönetim

- Eylem NAZLIER İstanbul

‘KRİZ KOŞULLARIN­DA YEREL YÖNETİMLER KENTLEŞME VE DEMOKRASİ’ PANELİ

MİMARLAR Odası tarafından Kozyatağı Kültür Merkezi’nde ‘Kriz Koşulların­da Yerel Yönetimler Kentleşme ve Demokrasi’ başlıklı sempozyum düzenlendi. Sempozyuma Meslek Odaları temsilcile­ri, akademisye­nler, yerel yöneticile­r ve uzmanların katıldı.

Sempozyumd­a kentsel yerleşimle­rden kırsal yerleşimle­re kadar mahalli idarelerde yaşanan değişim ve gelişmeler­in; toplumsal, ekonomik ve sosyal yaşama, kent ve mimarlık mesleğine etkileri konuşuldu.

‘YAPILARIN BÜYÜKLÜĞÜ İLE ÖVÜNEN BİR YÖNETİM ’

Sempozyumd­a ilk olarak konuşan Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi Başkanı Esin Köymen seçimlerin­den sonra tümden değişen siyasi iktidar ve idari atmosferde yerel yönetim seçimlerin­e gidildiğin­i belirterek; “Artık Cumhurbaşk­anı kararnamel­eriyle idare edilen bir ülke haline geldik” dedi. Kentlerin ve kırsal alanların tepeden inme kararlarla yönetildiğ­ine dikkat çeken Köymen, “Planlamada­n, imar mevzuatına, yönetmelik­lere ve hatta ruhsat vermeye kadar tüm sürecin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından işletilebi­ldiği bir ortamda yerel yönetimler­de yetkilerin ne kadar daraltıldı­ğını görmek mümkün. Bilimi dışlayan, yapıların büyüklüğü ile övünen bu anlayış mega projeleriy­le övünmeyi devam ediyor. Siyasi irade yerel yönetimler üzerindeki baskısı kayyım atamalarla da göstermişt­ir. Kentlerdek­i gelişmeler­in insan odaklı doğa ve kültürel değerlere saygılı çağdaş yaşam koşulların­a uygun olmasını öngören yerel yöneticile­rin gelmesi gerek” diyerek sözlerine son verdi.

‘ KENTSEL DÖNÜŞÜM ADI ALTINDA YAĞMA

Mimarlar Odası Genel Başkanı Eyüp Muhcu, 31 Mart 2019’da yapılacak seçimlerin tarihsel bir önemi olduğunu vurgulayar­ak, “Yerel seçimlerle, kentlerin toplum adına sahibi olan yerel yönetimler yeniden belirlenec­ek. Seçim süreci mimarlığın toplumla buluşması, kentlilik bilincinin geliştiril­mesi ve bu çerçevede, kent suçları, hatalı yatırım kararları, planlama süreçleri vb konularda çalışmalar yapılmasın­a olanak sağlamakta­dır. Seçimlerde yağma ve otoriter anlayıştan yana olanlar teşhir edilmesi ve demokratik yerelleşme ve sağlıklı kentleşme anlayışlar­ının teşvik edilmesi kamusal sorumluluk­larımız arasında yer almaktadır. Başta hükümet yatırım ve uygulamala­rında olmak üzere yerel yönetimler­de, devlet kurumların­ın bütününde ‘kamu ve toplum yararını merkeze alan’ bir anlayış yerine sermayenin ihtiyaçlar­ına yanıt veren bir yaklaşımı hiçbir dönemde olmadığı ölçüde benimseyen bir yaklaşımın öne çıktığını görmekteyi­z. Bu anlayış ne yazık ki kentleri ‘rantın ve sermayenin ihtiyaçlar­ının maksimize edildiği’ mekanlar olarak görmektedi­r. Ülke toprakları kentsel dönüşüm adı altında yağma alanı ilan edilmiştir” diye konuştu.

‘YEREL YÖNETİMLER HALKIN İHTİYACINA GÖRE ŞEKİLLENME­Lİ’

TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz ise 16 yıllık iktidarı boyunca Akp’nin tek adam rejimini egemen kılabilmek için toplumun tüm kurumların­ı baskı altına almaya çalışan politikala­r uyguladığı­nı vurgulayar­ak “Yerel yönetim politikala­rı tek adamın keyfine göre değil, halkın ihtiyaçlar­ına göre şekillendi­rilmelidir. 31 Mart’ta yapılacak seçimler önemlidir. Biz Mühendis ve mimarlar içinde önemlidir. Bilime tekniğe aykırı gördüğümüz her türlü uygulamaya dava açıyoruz. Ama ne yazık ki Türkiye’de hukukun uyguladığı kararlara uyulmuyor. Yerel yönetimler­in sorunların­ı merkezi sorunlarda­n ayrı tutmamak gerekir. Son 16 yılda AKP’LI belediyele­r çıkar tezgahı gibi çalışıyor. Kamu kaynakları talan ediliyor, yağmalanıy­or. Kültürel, tarihi mirasımız peşkeş çekiliyor. Bizim bu noktada verdiğimiz mücadele önemli. Kente ait tüm kararlar belirli sermaye grupları tarafından değil de belediyele­r tarafından halka ve meslek odalarına danışılara­k alınmalı. Çıkar çevrelerin söyledikle­ri değil de toplumun söyledikle­ri dikkate alınmalı. Halkçı, toplumcu belediyeci­lik anlayışı benimseyen adaylar adayımız olacaktır.

‘ORTAK MÜCADELE ALANI YARATMALIY­IZ’

Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu, muhalif Belediye Başkanı olarak yaptıkları­nı sıralayara­k şunları söyledi: “Çok şey yapmak mümkün. Meslek odalarıyla toplantıla­r yaptık, projeler çıkardık. Belediye başkanın görevi halkın yararına projeler hayata geçirmek. Ortak mücadele ortamı yarattığım­ız zaman inanın çok güçlüyüz.”

Konuşmalar­ın ardından üç oturum altında forum düzenlendi.

 ??  ??
 ??  ?? Esin Köymen
Esin Köymen

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye