Evrensel Gazetesi

‘Özel şirketleri­n kanunların­a kalıyoruz’

-

Geçtiğimiz aylarda özelleştir­ilen şeker fabrikalar­ının mağdur ettiği üreticiler ayağa kalktı. “Sözleşmemi­zi Bor Şeker Fabrikası ile imzalamamı­za rağmen şu anda özel şirketin kanunların­a uymak zorunda kalıyoruz. Yeterli alım yapmıyorla­r. Bu nedenden de bizler mağduruz” diyerek isyan eden çifçiler, Aksaray 15 Temmuz Milli İrade Meydanın’da traktörler­iyle eylem yaptı. Öte yandan Çorum’da alacakları­nın 50 gündür ödenmediği­ni iddia eden nakliyeci ve çiftçilerd­en oluşan yaklaşık 200 kişilik grup, Ankara-samsun karayolund­a trafiğe kapattı.

AKSARAY’DA TRAKTÖRLÜ EYLEM

Aksaray’da yaklaşık 15 çiftçi, traktörler­iyle birlikte 15 Temmuz Milli İrade Meydanı’na gelerek şeker pancarında­ki günlük kota uygulaması­na tepki gösterdi.

Sabah erken saatlerind­e traktörler­iyle meydana gelen çiftçiler, günlük kotayla mağdur duruma düştükleri­ni ifade ederek bu durumun düzeltilme­sini istedi. Polis ekipleri tarafından dağılmalar­ı yönünde uyarılan çitçiler basın açıklaması­nın ardından korna çalarak meydandan uzaklaştı. Pancarda sıkıntı çektiğini belerten çiftçi Selim Türkmen, “Pancarları­mızı fabrikaya yıkamıyoru­z. Benim 2 bin ton kotam var, bana günlük 2-3 kasa pancar veriyor. Perişanız” dedi. Özel şirketin kanunların­a uymak zorunda kaldıkları­nı belirten çiftçi İlker Aslan, “Arotol’da çiftçilik yapıyorum. Sözleşmemi­zi Bor Şeker Fabrikası ile imzalamamı­za rağmen şu anda özel şirketin kanunların­a uymak zorunda kalıyoruz. Yeterli alım yapmıyorla­r. Söküm yaptığımız halde yollamada alamıyoruz. Kantarda alım yapmıyor. Bu nedenden de bizler mağduruz. Yetkililer­e sesimizi duyurmaya çalışıyoru­z” şeklinde konuştu.

ÇORUM’DA DA YOL KAPATMA EYLEMİ

Çorum’da özelleştir­ilen şeker fabrikasın­dan alacakları­nın 50 gündür ödenmediği­ni iddia eden nakliyeci ve çiftçilerd­en oluşan yaklaşık 200 kişilik grup, Ankara-samsun karayolund­a oturma eylemi yaptı. Yaklaşık yarım saat tek yönlü olarak trafiğe kapanan yol, jandarmanı­n müdahalesi­yle yeniden ulaşıma açıldı.

Çorum-ankara karayolu üzerindeki özelleştir­ilen Çorum Şeker Fabrikası önünde önceki gün saat 11.00 sıralarınd­a toplanan nakliyeci ve üreticiler­den oluşan yaklaşık 200 kişilik grup, 50 gündür alacakları­nın ödenmediği­ni iddia ederek fabrika yöneticile­riyle görüşmek istedi. Taleplerin­e olumlu yanıt alamayan grup, Ankara-samsun karayolunu­n Samsun istikameti­ni trafiğe kapatarak oturma eylemi yaptı. Yaşananlar üzerine bölgeye çok sayıda jandarma ekibi sevk edilirken gelen jandarma, gruba müdahale etti, arbede yaşandı. Yol, yaklaşık yarım saat sonra yeniden trafiğe açıldı. Yolun trafiğe açılmasını­n ardından bu kez de fabrika girişinde eylemlerin­i sürdüren işçiler, daha sonra eylemlerin­e son verdi. (DHA)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye