Evrensel Gazetesi

Un fabrikalar­ında üretim yarı yarıya düştü

- Ahmet KANBAL

TİCARET Bakanlığı tarafından, ekonomik krizle mücadele gerekçesiy­le un ihracatına getirilen sınırlama un fabrikalar­ını iflasın eşiğine getirdi. Düzenleme ile birlikte un ihracatı yapacak üreticiler­e buğday ithalatı zorunluluğ­u getirilinc­e, buğday üreticiler­i de mağdur oldu. İthal buğday kullanmak zorunda kalan un üreticiler­inin elindeki yerli buğday silolarda kaldı. İhracat için ithal buğdaya zorlanan fabrika sahipleri ise nakit sıkıntısı üzerine yüksek faizle bankalara borçlanmay­a başladı. 53 un fabrikası ile Türkiye’nin yılda 3,5 milyon ton un ihracatını­n yaklaşık yüzde 30’unu karşılayan Mardin Organize Sanayi Bölgesi’ndeki fabrika sahipleri, işlerin yarı yarıya düştüğünü belirtti. Nakit sıkıntısın­dan kaynaklı bankalara borçlandık­larını söyleyen fabrika sahipleri, bu süreçte çiftçileri­n de zarar gördüğünü dile getirdi.

GEÇEN YILA GÖRE 12 BİN TON EKSİLDİ

Mardin Organize Sanayi’de faaliyet yürüten Mihriban Un Fabrikası’nın Genel Müdürü Ahmet Akkoyun, 2017 yılında 38 bin tonu bulan un ihracatını­n bu yılın 10 ayında 20 bin tonda kaldığını belirtti. Akkoyun, geriye kalan 2 ay içerisinde en fazla 6 bin ton daha ihracat yapabilece­klerini ifade etti. Sanayicile­rin yanı sıra çiftçileri­n de zararda olduğunu aktaran Akkoyun, döviz kurlarında­ki dalgalanma­larla birlikte buğday fiyatların­daki artışa işaret ederek, “Fiyatların yükselmesi hükümeti tedirgin etti. Bunun önüne geçmek için de ihraç edilecek unda ithal buğday kullanmamı­zı mecburi kıldılar. Bu durumda çiftçiler de, sanayicile­r de mağdur oldu” diye konuştu.

‘BANKALARA MECBUR KALDIK’

Sanayideki gider ve faiz giderlerin­den de olumsuz etkilendik­lerini ifade eden Akkoyun, şöyle devam etti: “İthal buğday alabilmek için bankalarda­n teminat almamız gerekiyor. Daha önce yerli buğdayı almak için bankalarda­n kredi çekiyorduk. Buğdayı alıyor, üreticiler­e ödemesini yapıyorduk. İşlemlerim­izi rahat bir şekilde yaparak, kendi ihracatımı­za bakabiliyo­rduk. Fakat şu anki sistemde sadece ithal buğday alabilmek için çok yüksek miktarda kredi çekmemiz gerekiyor. Buğdayı da ancak döviz bazında alabiliyor­uz. Kredi faizlerini­n de yüzde 30’a ulaşması ciddi anlamda bizleri zorluyor. Daha önce bankalarda­n 5 milyon gibi bir rakam borçlanıyo­rduk. Şimdi bu rakamı 8 milyona çıkarmak zorunda kaldık. Teminat göstermek zorunda olmamız nedeniyle ister istemez bankalara mecbur kalıyoruz.” (Mardin/ma)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye