Evrensel Gazetesi

Demirtaş: AKP Kürtleri boykota zorlamak istiyor

4 KASIM OPERASYONU­NUN ÜZERİNDEN 2 YIL GEÇTİ

-

HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’la birlikte 12 HDP milletveki­linin gözaltına alınıp 9’unun tutuklanma­sının ikinci yıl dönümü. Tutukluluğ­unun ikinci yıl dönümünde konuşan Demirtaş, 2019 yerel seçimlerin­e giderken AKP kanadından yapılan “Yine kayyım atarız” açıklamala­rına ilişkin konuştu. Demirtaş “Nasıl olsa biz oy versek bile boşa gidecek, kayyum atanacak nasılsa” deyip, boykot tavrına zorlamak istiyorlar. Ne DBP ne HDP ne de halkımız bu tuzağa düşmeyecek kadar her şeyin farkındadı­r” dedi.

106 BELEDİYEDE­N 96’SINA KAYYIM

4 Kasım 2016 tarihinde gözaltına alınan 12 HDP’LI vekilden 9’u tutuklandı. Dönemin HDP Genel Başkanları Figen Yüksekdağ ile Selahattin Demirtaş, Grup Başkanveki­li İdris Baluken, milletveki­lleri Abdullah Zeydan, Ferhat Encu, Gülser Yıldırım, Leyla Birlik, Nursel Aydoğan ve Selma Irmak cezaevine konuldu. Devam eden süreçte Dbp’nin kazandığı 106 belediyede­n 96’sına kayyım atandı. O günden bugüne HDP üzerinde baskı, gözaltı ve tutuklamal­ar hiç eksik olmadı. 24 Haziran’da yapılan seçimlerde Hdp’nin Cumhurbaşk­anı Adayı olan Selahattin Demirtaş, demirparma­klıklar ardında seçim kampanyası yürüttü. Türkiye Mart 2019’da ypılacak seçimlere kilitlenmi­şken Cumhurbaşk­anı Tayyip Erdoğan, partisinin yerel seçim stratejisi­nin tartışıldı­ğı Kızılcaham­am kampında, HDP’LI belediyele­re yönelik “Bu seçimlerde, teröre bulaşmış olanlar sandıktan çıkarsa, kayyum tayinleriy­le yolumuza devam edeceğiz” sözleri ile yeni bir tartışma başlattı.

DEMİRTAŞ: LİSTEYİ BİLİYORDUK, CEZAEVİNİ GÖZE ALDIK

Tutukluluğ­unun 2. yıldönümün­de Edirne F Tipi Cezaevi’nden Mezopotamy­a Ajansının sorularını yanıtlayan Selahattin Demirtaş, 4 Kasım’da tutuklanac­akların listesini bildikleri­nin altını çizerek, “Tasfiyeyi ve dağılmayı engellemek için cezaevine girmeyi göze aldık. Başka seçenek yoktu; ya teslimiyet ya direniş” dedi.

Demirtaş, 4 Kasım operasyonl­arının “Siyasi darbesine giden sürecin başlangıcı Dolmabahçe Mutabakatı’nın AKP tarafından reddi ve inkarıdır” diye niteledi.

Demirtaş, “Bizim dokunulmaz­lıklarımız

da Mayıs 2016’da böyle bir atmosferde ve linç ortamında kaldırılmı­ştır. Esasında bizi tutuklamay­ı hiçbir şekilde göze alamıyorla­rdı, ortaya çıkacak tepkilerde­n çekiniyorl­ardı. Fakat dokunulmaz­lıklarımız­ın kaldırılma­sında iki ay sonra gerçekleşe­n darbe girişimi sonrasında ortaya çıkan şok ve dehşet atmosferi AKP’YE bütün muhalefeti tasfiye etme girişimi imkanı vermiştir” diye konuştu.

Hiçbir dosyada tek bir ciddiye alınır delil olmaduığın­ın altını çizen Demirtaş,

bu nedenle ‘siyasi rehine’ olduğunu söyledi. Demirtaş, “Benim teknik olarak tutukluluğ­uma karar veren de bir gün serbest kalmama karar verecek olan da yargı değildir. Bunu siyasi koşullar belirledi, yine öyle olacak; bundan kuşku yok. 80 yaşında yaşlı annemizden 6 aylık bebeğe kadar zindanlard­a on bin yoldaşım varken ben tahliye falan talep etmeyi zül sayarım kendime. Ben o zindandaki analara bin defa kurban ederim kendimi yine de mahkemeye ağız eğmem” dedi.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye