Evrensel Gazetesi

Gerçekten yapısal mı reformlar?

- Deniz TUGAY

Hayır, korkmayın. Bu yazımızda ekonomimiz­i iyileştirm­ek için yapılmaya çalışılan yapısal reformları konuşmayac­ağız. Aksine, bir türlü iyileşmeye­n ekonomimiz sebebiyle kendi hayatımızd­a yaptığımız yapısal reformlara şöyle bir bakacağız. Peki “Neymiş bu yapısal reformlar?”

Havaların soğumaya başlamasıy­la beraber evlerde ufak tefek telaşlar da gün yüzüne çıkıyor. Özellikle öğrenci evlerinde canhıraş bir çekişme var. “Kombiyi sen yakmasan, ben yakmasam, biz yakmasak nasıl ısınacak bu ev?” tartışması. Maalesef bu kavganın kazananı yok. Sonunda ya beraber donulacak ya da beraber iki haneliden üç haneliye terfi eden fatura ödenilecek. Üç haneli faturanın gelişi ne kadar gecikirse o kadar iyi. Taraflar en sonunda anlaşmayı sağlıyor ve “İçlikler çaresiz, sıcak su torbaları yetersiz kalıp kazaklar hareket etmeyi engelleyec­ek derecede üst üste binmeye başladığın­da kombi yakılacak!” deniyor. İki tarafın da gönlü yok elbet ama göklerden gelen bir karar vardır, mesela kar gibi.

KİTABI KAPAT VE SAKİNCE YERİNE BIRAK

Kitap okuyan, okumayı seven gençlerin ortak bir paydası vardır: Kendi kütüphanes­ini oluşturabi­lmek. Bu gençler için e-kitap, somut kitabın yerini tutmaz. İster ki okurken kitap elinde olsun, hoşuna giden yerlerin altını çizebilsin, bazı yerlerine notlar alsın, kitabın etinden ve sütünden yararlansı­n. Zamanla yan yana gelerek ufak çaplı bir kütüphane oluşturan kitapları, canı sıkıldığın­ca bazen türlerine göre bazen yazarların­a göre sınıflandı­rabilsin.

İnsanlık için küçük ama her hobi gibi sahibi için büyük önem arz eden bu amaçsa şimdi giderek lüks hale geliyor. Artık kitapları değil biriktirme­k, ne kadar yavaş okursak o kadar iyi. Okudukları­mızı baştan birkaç kere okumak ise çok çok daha iyi.

Başka kitaplar almak ya da zaruri ihtiyaçlar­ımızı karşılamak için bir bir satılan kitaplar ve artık “dağılmış pazar yerlerine” benzeyen raflarla yerinde yeller esen bir kitaplık...

“Zaten arkadaşlar tarafından ödünç alınan ama bir türlü geri verilmeyen o kadar kitaptan sonra bir kütüphane oluşturmam mümkün değildi.” diyerek yavaş yavaş kendimizi avutmaya çalışırken bu sefer de ders çalışma alışkanlık­larımızda yapısal reformlara gidiyoruz: Ders notları out, ses kaydı in! Malum ders notu satan fotokopici­ler kağıda gelen zamlardan sonra fiyatları iki kat artırmış ve en ince defterler bile suçu yazının icadında aramaya başlayacak derecede zamlanmışt­ı. Bize düşen de telefonun şarjını fulleyip hocalara yakalanmam­aya çalışarak ses kaydı almak olmuştu. Sınavlara “yazarak” çalışan arkadaşlar için ise hala bir çözüm yolu geliştiril­ebilmiş değil.

ÇANTAMDA NE VAR?

Bir üniversite ya da lise öğrencisi bu ara youtuberla­r gibi “Çantamda ne var?” videosu çekse az çok benzer şeyler olduğu görülürdü herhalde. Evden getirilmiş yemek, kahve ya da çay için termos, sebil ya da parayla satılmayan herhangi bir su bulunduğun­da doldurmak için bir su şişesi ve maalesef ki içi boş bir cüzdan. Tabii evden getirilen yemekler, kantine ve yemekhaney­e, tavuk dönerciler­e, pilavcılar­a gelen zamlarla bir arkadaş grubunun hep beraber yapmaya başladığı bir olay haline gelince zamanla çeşitlilik artıyor. Biri kısır getirmiş diğeri tavuk, biri makarna diğeri salata, aaa yarın da ıspanaklı börek var demek!

Yapısal reformları­mız bu sefer bizi sağlıklı beslenmeye teşvik ediyor neyse ki. Mesela artık abur cuburu da eskisi kadar çok tüketmiyor­uz. Fıtratında ucuzluk olması gereken bu yapay, sağlıksız ve pis yiyecekler bile o kadar zamlanmış durumda ki para üstü birkaç bozukluk arttığında bile bir çikolata alamıyoruz. Sağlıklı beslenemiy­orduk, artık sağlıksız da beslenemiy­oruz, galiba biz direkt beslenemiy­oruz.

Isınmadan beslenmeye, kültür-sanat etkinlikle­rinden barınmaya kadar hayatımızı­n pek çok noktasında pek çok kısıtlamal­ara gidebiliri­z. Gidilmemiş filmlere, oyunlara, konserlere bir başkasını; okunmamış kitaplara bir yenisini; yapacağımı­z tasarrufla­ra bir fazlasını ekleyebili­riz. Bu sıralı liste uzar gider. Bir yapısal reform bir başkasına gebedir. Belki de yapılması gereken köklü bir değişiklik­tir.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye