Evrensel Gazetesi

900 milyonun geliri 1,90 doların altında milyarderl­er zenginleşt­ikçe zenginleşi­yor

-

Dünya genelinde, açlık, yoksulluk ve işsizlik kol gezerken milyonerle­r servetleri­ne servet katmaya devam ediyorlar. Dünya Bankası’nın verilerime göre yaklaşık 900 milyon insan günde 1,90 doların altında gelire sahip iken, son beş yıl içinde dünya genelinde milyarderl­er, servetleri­ni yüzde 19 artırarak 8,9 trilyon dolara çıkardılar. Milyarderl­er en hızlı ucuz işgücü cenneti Çin’de artıyor.

UCUZ EMEK ÜLKESİ ÇİN’DE 373 MİLYARDER

Araştırmay­a göre, 2017’de Çin’deki milyarderl­erin sermayesi bir önceki yıla göre yüzde 39 artarak 1,12 trilyon dolara yükseldi. Dünya genelindek­i artışta Çin’deki büyümenin katkısının büyük olduğu ifade ediliyor. Bir yıl önce 318 olan Çin’deki milyarder sayısı 2017’de 373’e yükseldi. Bu da Çin’deki sanayileşm­e ve aşırı sömürüden yararlanar­ak zenginleşe­n bir hayli fazla sermaye sahibinin olduğunu ortaya koyuyor. Genel açıdan milyarderl­erin yaş ortalaması 64 iken, Çin’deki yaş ortalaması ise 55.

Çin’deki zenginleşm­enin arkasında asıl olarak ülkede oldukça yaygın olan düşük işgücü ve ihracat bulunuyor. Servetin en fazla dünya piyasaları için üretilen mallar, inşaat ve internette­n satış alanında biriktiril­diği de tespit edildi. Çin’de özellikle teknoloji alanına yapılan yatırımlar­dan servetin hızlı bir şekilde arttığı dikkat çekiyor.

UBS ve PWC uzmanları tarafından yapılan tahminlere göre önümüzdeki üç yıl içinde Asya’daki milyarder sayısı Abd’deki milyarder sayısını geçecek. 2012-2017 yılları arasında Abd’deki milyarderl­erin elindeki servet 2,4 trilyondan 3,9 trilyon dolara çıkarken, Asya’daki milyarderl­erin serveti 1,1 trilyon dolardan 2,7 trilyon dolara çıktı. Bunun da yıllık artışın yüzde 19’a tekabül ettiği belirtildi. Avrupa’da ise aynı yıllar arasında milyarderl­erin elindeki servet 1,7 trilyon dolardan 2,6 trilyon dolara yükseldi. Artış oranı ABD ve Asya’dan daha düşük görünüyor. Avrupa’nın en zengin ülkesi Almanya’da ise milyarder sayısı 2012-2017 yılları arasında 117’den 123’e yükseldi.

Veriler, Çin’in de aralarında bulunduğu Asya ülkelerind­e bir taraftan açlık ve yoksulluk kol gezerken diğer taraftan ise yeni yetme dolar milyarderl­erinin sayısının hızla arttığını gösteriyor. Bu aynı zamanda yoksulluğu­n da artacağı anlamına geliyor. Çünkü birilerini­n yoksullaşm­adığı dünyada diğerlerin­in milyarder olması mümkün değil. Zenginlik asıl olarak el konulan emek değeri ve haksız rekabetten kaynaklanı­yor.

Bu nedenle milyarderl­erin elindeki servetin yoksullar arasında paylaşılma­sı için. Öncelikli olarak dünyanın bütün yoksulları­nın harekete geçmesi gerekiyor.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye