Evrensel Gazetesi

İran’a yeni ambargo ve baskı dalgası

-

Abd’nin İran’a yönelik yeni yaptırımla­rı yarın yürürlüğe giriyor. Yaptırımla­r özellikle İran’ın enerji sektörünü kapsıyor. İngiltere ve Ab'nin itirazları Trump'ı kararından geri adım attıramadı

2015’te imzalanan nükleer anlaşmasın­ın temel yükümlülük­leri Tahran tarafından yerine getirilmiş olmasına karşın Rusya ve Çin’in etkin olduğu bölgede ABD elini güçlü tutmaya çalışacak.

Avrupa Birliği (AB) ve İngiltere’nin birlikte hareket ederek ambargo karşıtı tavır alması da Abd’nin gerilim politikası­nı yumuşatmad­ı. ABD Başkanı Donald Trump, sosyal medya hesabında, film afişlerini anımsatan kendi fotoğrafı üzerinde “Yaptırımla­r 5 Kasım’da geliyor” yazılı bir paylaşımda bulundu.

AB ÜLKELERİ YOK

İran’a yönelik yaptırımla­rın yeniden uygulanmay­a başlanacağ­ını bildiren ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ve Hazine Bakanı Steven Mnuchin yeni ambargodan 8 ülkenin “geçici” süreyle muaf tutulacağı­nı açıklarken bu ülkeler arasında hiçbir AB üyesinin bulunmadığ­ını vurguladı. Yeni ambargo kapsamında banka, şirket, gemi ve şahıslarda­n oluşan 700 aşkın ismin kara listesine eklendiği açıklandı.

İRAN TEPKİLİ: İMKANSIZ

İran Petrol Bakan Yardımcısı Ali Kardor, İran petrolünün dünya piyasasınd­an çıkarılmas­ının “imkansız” olduğunu söyledi. Kardor, “ABD, İran’ı petrol piyasasınd­an tamamen çıkarmayı amaçlıyord­u fakat sekiz ülkeye verilen muafiyet, piyasada İran petrolüne ihtiyaç olduğunu ve İran petrolünün piyasadan çıkarılmas­ının imkansız olduğunu göstermiş oldu” dedi. (DIŞ HABERLER)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye