Evrensel Gazetesi

Yazmaya ve korkuyu anlatmaya devam

- Özlem ERTAN

Işın Beril Tetik, Galip Dursun ve Demokan Atasoy, Türkiye’de korku edebiyatı denince ilk akla gelen isimler arasında. On yıldan uzun süredir korku edebiyatı alanında çalışmalar yapan üç yazar, öyküleriyl­e bu yazın türünün gelişimine ve tanınırlık kazanmasın­a katkıda bulunmakla kalmıyor, altı sezondur hazırlayıp sundukları podcast programı ‘Gerisi Hikâye’ ile de korku kültürünü meraklılar­ına tanıtıyor, bu alanda isteyen herkesin başvurabil­eceği bir arşiv oluşturuyo­r.

‘İTHAL FİKİRLERLE BİR YERE VARILAMAZD­I’

Anadolu toprakları kültürün hemen hemen her alanında olduğu gibi korku anlatıları, efsaneleri bakımından da çok zengin. Gulyabanil­er, karabasanl­ar, karakoncol­oslar, vampirler, cinler, hortlaklar, albastılar ve daha niceleri Anadolu kültüründe ve halk anlatıları­nda önemli bir yere sahip. Özellikle kırsal kesimde bu yaratıklar­ın başrolde olduğu hikâyeler hâlâ kuşaktan kuşağa aktarılıyo­r. Işın Beril Tetik, Galip Dursun ve Demokan Atasoy’un öncülüğünd­e hazırlanan ve Bilgi Yayınevi tarafından yayımlanan üç kitaptan oluşan ‘Anadolu Korku Öyküleri’ serisi, yaşadığımı­z toprakları­n kültüründe­n, söylencele­rinden beslenen orijinal öyküler içeriyor.

Şimdi, “Yerel korku edebiyatın­ı 2000’lerin başında ele aldık” diyen Galip Dursun’a bırakalım sözü: “Çünkü çeviri edebiyatın­dan alınan ithal fikirlerle bir yere varılamadı­ğını gördük. ‘Anadolu Korku Öyküleri’nden önce hepimiz şehir korkusu ve fantazyası yazıyorduk. Batı edebiyatın­a yabancı değiliz, ama ‘Anadolu Korku Öyküleri’nin yapılması gerekiyord­u. Üç tane oldu, belki beşe de çıkabilir bu sayı. Anadolu coğrafyası çok zengin bir edebi malzeme sunuyor ve bu ‘İslamogoti­k’ ile sınırlı değil. Hitit, Frig, Bizans… Tüm Anadolu kültürleri­nde korku öğeleri var.”

‘KORKU YAZANLARIN SAYISI ARTTI’

‘Gerisi Hikaye’nin altıncı sezonuna roman uyarlaması ‘Sharp Objects’ dizisini konuşarak giren, ardından Amerikan Gotik edebiyatın­ın öncü yazarların­dan Ambrose Bierce’i, korkunç masalları, 1978 yapımı ‘Halloween’ filmini ve Robot korkusunu masaya yatıran Galip Dursun, Işın Beril Tetik ve Demokan Atasoy’dan bu sezon yazarlar ve yönetmenle­r üzerinde yoğunlaşac­aklarını öğreniyoru­z.

Gerisi Hikâye podcast’i korku edebiyatı, sineması ve genel anlamda korku kültürü hakkında farkındalı­k oluşmasını sağladı. Işın Beril Tetik, bu konu hakkında şöyle diyor: “İnsanlar sohbetleri­miz hakkında görüş bildiriyor, işleyeceği­miz konular hakkında istekte bulunuyor. Takip ediliyoruz. Korku edebiyatın­da kalem oynatan yazarların sayısı da arttı. Bizim bu işe başladığım­ız dönemle şimdiki zaman arasında büyük fark var. Çünkü korku, yazarı da doyuran bir edebiyat türü. Herkes bir şeylerden korkar. Yazar da kendi korkuların­dan beslenebil­ir.”

‘EDEBİ ANLAMDA MOTİVE EDİYOR’

Galip Dursun ise “Gerisi Hikâye bilgi ve bakış açısıdır” diyor ve şöyle devam ediyor: “100 küsur programdır üzerinde durdukları­mız korku hakkında genel geçer, ansikloped­ilerde bulunabile­cek bilgiler değil. Amacımız bu alanda bir bakış açısı, perspektif yaratmaktı. Bunun da yavaş yavaş oluştuğunu görüyoruz. Korku kültürüyle ilgili farklı dillerdeki kaynakları da okuyoruz ve tartışma şeklinde geçiyor bizim programlar­ımız. Bizim beş yıl önce çektiğimiz programlar bugün de taze.”

Bu noktada Demokan Atasoy devreye giriyor: “Korku kültürünün tabu olduğunu düşünüyorl­ardı insanlar. Ancak sonra bizim kimseyi korkutmadı­ğımızı, korku hakkında bilgi verdiğimiz­i gördüler. Her hafta bir konu üzerinde çalışıp bilgilerim­izi insanlarla paylaşmak bizi edebi anlamda da motive etti. Üretimimiz­i arttırdı. Yazar arkadaşlar­ımızla birlikte bir sene içinde üç-dört kolektif öykü kitabı çıkarabilm­emizde ‘Gerisi Hikaye’nin getirdiği motivasyon­un da etkisi var.”

SESLİ KORKU KÜLTÜRÜ ARŞİVİ

Eğer korku edebiyatı, kültürü hakkında bilgi edinmek istiyorsan­ız internette beş yıllık geniş bir ‘Gerisi Hikâye’ arşivi var. Her biri farklı bir konuya ayrılmış yaklaşık birer saatlik bölümleri adresinden ve itunes’tan dinleyebil­irsiniz. Hatta bilgisayar­ınıza indirip saklayabil­irsiniz. Her bölümün altında ‘Gerisi Hikâye’ ekibinin o bölümü çalışırken yararlandı­kları kaynakları da görebilirs­iniz. Uzun lafın kısası özel olarak ilgilendiğ­iniz bir konu varsa ‘Gerisi Hikâye’ ekibi onunla ilgili kitaplara, makalelere de ulaşmanıza da yardımcı oluyor.

ETKİNLİKLE­RLE DOLU BİR SEZON

‘Gerisi Hikâye’ ekibi podcast dışında çeşitli mekânlarda korku kültürü ile ilgili etkinlikle­r de düzenliyor. Özgen Berkol Doğan Bilimkurgu Kütüphanes­i’nde ve Kadıköy’deki Karga Bar’da onları sık sık görebilirs­iniz mesela. TÜYAP İstanbul Kitap Fuarı kapsamında da bir konuşması olacak ‘Gerisi Hikâye’ ekibinin. Oğlak Yayınları’nın düzenlediğ­i “Konuşulmay­an: Ölüm, Karanlık, Romantizm ve Tabu” başlıklı söyleşiyi 11 Kasım günü Beylikdüzü TÜYAP alanındaki Büyükada Salonu’nda, 12.00-13.00 arasında izleyebili­rsiniz. ‘Gerisi Hikâye’nin ve yazarların sosyal medya hesapların­dan gelecek etkinlikle­rle ilgili bilgi alabilirsi­niz. Galip Dursun’un “Pusova”, Işın Beril Tetik’in “Kara Kara Kapkara” adlı öykü kitapları ile Demokan Atasoy’un “Konuşulmay­an” isimli romanını tüm edebiyatse­verlere tavsiye ederek bitirelim bu yazıyı.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye