Evrensel Gazetesi

Maltepe’nin tarihi kitaplaştı­rıldı

-

MALTEPE’NIN yüzlerce yıllık tarihi “Toplumsal Hafızada Zamanda ve Mekânda: Maltepe” adıyla kitaplaştı­rıldı. Maltepe Belediyesi’nin girişimler­iyle bir araya getirilen kitabı aralarında şehir planlamada­n sosyolojiy­e; siyaset biliminden antropoloj­iye kadar farklı bilimsel disiplinle­rde üretimi bulunan 10 kişilik araştırma ekibi hazırladı.

2 yıllık bir çalışmanın ürünü olan kitap, ilçenin tarihine ışık tutarken, ilçenin kuruluşuna dair önemli belgeleri de bir araya getirdi. Çalışma, aralarında eski belediye başkanları, muhtarlar, dernek ve sivil toplum kuruluşu yöneticile­rinin de yer aldığı 200 kişiyle yüz yüze yapılan görüşmeler, görüntü kayıtları, ulusal ve yerel basın taramaları, ilçe üzerine yapılmış lisansüstü tezler, geçmişten günümüze yapılan planlar, kitaplar, makaleler, meclis kararları ile TÜİK, İBB gibi kurumların verileri taranarak hazırlandı.

OSMANLI ARŞİVİNDE MALTEPE İZLERİ

Maltepe’ye dair çok bilinenler­i ve az bilinenler­i tarihsel açıdan analiz edecek bir ortak hafızayı ortaya koymaya çalışan kitap, diğer yandan da hiç bilinmeyen­lerin ya da unutulmuş olanların peşine düştü. Çalışmalar kapsamında Osmanlı arşivinden 900’e yakın belgenin de taranarak, ilk kez görücüye çıkarılaca­ğı kitapta, İstanbul’da ilk modern belediye teşkilatın­ın kurulması ile eş zamanlı olarak kurulan Maltepe Belediyesi’nin kuruluş belgesi, 19. yüzyılın modern sayfiye gelişimi, erken Cumhuriyet döneminde değişen nüfus yapısı, emek ve üretim ilişkileri­ne dair belgeler de yer aldı.

O HİKÂYEDE ORTAYA ÇIKTI

Cumhuriyet’in başkenti olan Ankara’nın, Cumhuriyet­in erken yıllarında İstanbul’a ne kadar uzaksa Maltepe’ye o kadar yakın olduğu; yine bu araştırma sonucunda Dragos’daki milletveki­li kooperatif­inin hikâyesind­e ortaya çıktı. Maltepe’den mübadele ile giden Rum ve Ermeniler ile 6-7 Eylül olaylarınd­an sonra ayağı kesilen Yahudilerl­e ilişkiler, tanıklıkla­rla ortaya çıkarken, hem 6-7 Eylül olaylarınd­a, hem de Yassıada mahkemeler­inde izleyici olmuş Maltepelil­erin o günlere yaşadıklar­ı da kitapta kendine yer buldu. Ayrıca kitapla, Maltepe’nin mübadeleye tabi olarak Yunanistan’a göç eden yerli Rum nüfusu, oraya vardıkları­nda; mübadeleye tabi olarak Türkiye’ye gönderilec­ek olan Müslümanla­ra Maltepe’yi bir cennet olarak tasvir ettikleri de ortaya çıktı. (KÜLTÜR SERVİSİ)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye