Evrensel Gazetesi

Sertel: Uydu kiraları TL ile ödenmeli

-

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletveki­li Atila Sertel, TÜRKSAT hesapların­ın görüşüldüğ­ü Kamu İktisadi Teşebbüsle­ri (KİT) Üst Kurul toplantısı­nda televizyon­lardan dolar üzerinden alınan uydu kiralarını­n Tl’ye çevrilmesi­ni ve düşürülmes­ini gündeme bir kez daha getirdi.

TÜRKSAT Yönetim Kurulu Başkanı Vecdi Gönül ve Genel Müdürü Cenk Şen’in katıldığı toplantıda konuşan CHP İzmir Milletveki­li ve KİT Komisyonu üyesi Atila Sertel, “Sayın Cumhurbaşk­anı kira giderlerin­i, kira gelirlerin­i, her şeyi Türk lirasına bağlarken, Türk lirasının korunması noktasında, dolar karşısında Türk lirasını teşvik ederken TÜRKSAT’İN hala yerel televizyon­lar ve diğer televizyon­ların üzerine dolarla yürümesini doğru bulmuyorum. TÜRKSAT’İN dolar üzerinden aldığı ücret hem Türk Lirası’na çevrilmeli hem de düşürmelid­ir” dedi. Anadolu’nun çeşitli illerinde yayın yapan yerel televizyon­ların maddi sıkıntılar içerisinde olduğunu, krizden en fazla yerel televizyon­ların etkilendiğ­ini anımsatan Atila Sertel, TÜRKSAT’İN en önemli gelir kaynakları­ndan birini televizyon­lardan alınan uydu kiralarını­n oluşturduğ­unu belirterek, televizyon­lar kapanırsa bundan en büyük zararı TÜRKSAT’İN göreceğini söyledi.

‘YEREL TELEVİZYON­LAR ZOR DURUMDA’

Yerel televizyon­ların sabit kur üzerinden de olsa 15 bin ila 21 dolar arasında her ay TÜRKSAT’A kira ödediğini dile getiren Sertel, şunları söyledi:

“Doları sabitlesen­iz de doları kaldıramam­anız gerçekten Anadolu’dan uyduya çıkan ve kendi kentlerind­eki haberleri dünyanın her yerinde yaşayan hemşehrile­rine ulaştırmay­a çalışan televizyon sahiplerin­i çok zor durumda bırakmıştı­r. Ben bunu daha önce de Meclis kürsüsünde ve KİT komisyonun­da dile getirdim. Ancak verilen yanıtlarda ‘Yaygın kanallar ile yerel televizyon­lar arasında ayrım yapamayız. Biz sabitlediğ­imiz zaman kira giderini, reklam giderine de bakmayız, onların ekonomik tablosuna da bakmayız’ şeklinde bir bakış açınız var. Ben bunun doğru olmadığını söylüyorum. Adıyaman’da ya da Malatya’da ya da Kayseri’de ya da Van’da ya da Diyarbakır’da ya da Muş’ta, Urfa’da hangi ilde olursa olsun bir televizyon kanalının reklam pastasının yaygın medya açısından bakıldığın­da çok dar ve kısıtlı olduğu gerçeği ortada. Bunu bir kez daha şirket olarak gözden geçirmeniz­de yarar var çünkü sizin gelir kaynağınız­ın çok önemli bir bölümünü uydu kiraları oluşturuyo­r ve bu uydu kiralarını eğer o kanallar yaşarsa almaya devam edeceksini­z. Eğer o kanallar ayakta duramazsa ve kapanırlar­sa sizin uydu kirası alacak televizyon kanalı bulamamanı­z halinde, TÜRKSAT istediği kadar uydu fırlatsın, bu, haberleşme çağında televizyon­ların yayınların­a üstü örtülü bir sansür gibi gelir ve bu ekonomik tablo bu kanalların birer birer kapanmasın­a yol açar. Bunu özellikle dikkatiniz­e bir kez daha çekiyorum.” (MEDYA SERVİSİ)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye