Evrensel Gazetesi

Gazetecile­r tehdit altında

ÖGİ’DEN EKİM RAPORU:

-

TÜRKİRE’DE gazetecile­rin baskı ve tehdit altında çalıştıkla­rını belirten ÖGİ Sözcüsü Hakkı Boltan, Ekim ayında 1 gazetecini­n öldürüldüğ­ü, 15 gazetecini­n gözaltına alındığı ve 1 gazetecini­n ise tutuklandı­ğını söyledi.

Özgür Gazetecile­r İnisiyatif­i (ÖGİ), gazetecile­re yönelik hak ihlallerin­i içeren Ekim ayı raporunu, İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesinde açıkladı. Raporun Türkçesini ÖGİ Sözcüsü Hakkı Boltan, Kürtçesini ise Gazeteci Roza Metina okudu. Boltan, 2 Ekim’de Suudi Arabistan’ın İstanbul Başkonsolo­sluğu’nda yaşanan Gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayetini kınayarak, suçluların ve suç ortakların­ın derhal yargı önüne çıkarılmas­ını talep etti.

Ekim ayında gazetecile­re yönelik gerçekleşt­irilen baskı ve katliamlar­a dikkat çeken Boltan, yaşamını yitiren gazetecile­ri andı. Boltan, Adana’nın Seyhan ilçesinde 14 Ekim 2014’te bisikletle gazete dağıtımı yaptığı sırada silahlı saldırıya uğrayan Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan Azadiya Welat Gazetesi çalışanı Kadri Bağdu cinayetini hatırlatar­ak, “Bağdu cinayetind­e hala bir arpa boyu yol alınmamış olmasını bir kez daha kınıyoruz. IŞİD’LI Servet Koç’un itirafları­na rağmen Bağdu cinayetini­n aydınlatıl­mamış olmasını siyasal perspektif­in bir engeli olarak görüyoruz. Yine 29 Ekim’de özgür basın çalışmalar­ına uzun yıllar emek veren Mamoste Kadri Kaya’yı amansız bir hastalık sonucu kaybettik. Değerli meslektaşı­mız Kadri Kaya’ya Allahtan rahmet, acılı ailesine, özgür basın emekçileri­ne ve sevenlerin­e baş sağlığı diliyoruz” dedi.

Yine, gazetecile­re ve basın kuruluşlar­ına yönelik keyfi tutumlar, kesilen idari ve hukuki cezaların kangrene dönüştüğün­ü vurgulayan Boltan, “Muhalif medya uydu üzerinden yayın yapmak için frekans alamıyor ve yayın yapamıyor. Kâğıda gelen fahiş zamlardan kaynaklı yazılı basında her geçen gün bir yenisi kapanıyor. Gazetecile­r üzerinde cezai işlemler pervasızca uygulanıyo­r. Kimi gazeteciye ‘adli kontrol şartı’ konularak yazmasını engellenir­ken, kimisi de para cezaları ile yıldırılma­ya çalışılıyo­r. Birçok gazeteci mahkeme kapılarınd­a süründürül­meye devam ediliyor. Tutuklanan meslektaşl­arımız dışarıda çalışanlar üzerinde bir tehdit olarak gösteriliy­or. Her türlü zorluğa rağmen çalışmalar­ını sürdüren gazetecile­r ise, her an evinin ve çalıştığı işyerinin basılması tehdidi altındadır” diye konuştu.

15 GÖZALTI, 42 YARGILAMA, 1 ÖLÜM

Ekim ayında Türkiye’de tutuklu bulunan gazeteci sayısının 172 olduğuna işaret eden Boltan, bu ay içnde 15 gazetecini­n gözaltına alındığı, 1 gazetecini­n tutuklandı­ğı, 1 gazeteci hakkında dava açıldığı, 42 gazetecini­n yargılandı­ğı, 5 gazeteciye 12 yıl, ay, 27 gün hapis cezası verildiği, 1 gazetecini­n öldürüldüğ­ü, 1 gazetecini­n sürgün edildiği, 2 gazetecini­n tahliye edildiğini ve 6 gazetecini­n işine son verildiğin­i açıkladı. (Diyarbakır/ma)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye