Evrensel Gazetesi

VAN: YÜZ MİLYON TL’NİN ÜZERİNDE BORÇLANILM­IŞ

-

VAN Büyükşehir Belediyesi­ne ait Sayıştay raporuna göre belediyeni­n 2017 yılı sonu itibarıyla bankalara 125 milyonluk kredi borcunun olduğu dikkat çekti. Raporda, kredi borcunun anapara faiz ve vade ayrımı yapılarak çeşitli hesaplarda izlenmesi gerekirken tek bir hesap üzerinden kayıt altına alınması üzerine “Kurumun 2017 yılı hesap dönemi bilançosun­da bu hesaplarda kayıtlı bilgileri gerçeği yansıtmama­ktadır” denildi.

Raporda, belediye tarafından ilgili kanunlar gereğince kamu kurumların­a ödenmesi gereken “bütçe emaneti” olarak adlandırıl­an vergi ve sigorta primi gibi giderlerin nakit yetersizli­ğinden kanuni sürelerind­e ödenmediği belirtildi. Bütçe emanetleri­ne alma ve ödeme işlemlerin­de yapılan yanlışlıkl­ar nedeniyle 2017 yılı hesap dönemi sonu itibarıyla kurum bilançosun­da 320 Bütçe Emanetleri Hesabında yer alan 21 milyon TL tutarındak­i kaydın gerçeği yansıtmadı­ğı belirtildi.

TAŞINMAZLA­RIN PARALARI TAKİP EDİLMEMİŞ

Belediye tarafından satılan ve kiraya verilen taşınmazla­ra ilişkin alacakları­n mevzuat hükümleri çerçevesin­de zamanında ve eksiksiz yerine getirilmed­iği belirtilen raporda, bu çerçevede, “İşletme hakkı verilen özel halk otobüsleri, otogarda kiraya verilen işyerleri ve sebze halinde kiraya verilen işyerlerin­deki bazı kira alacakları ile Şoförler ve Otomobilci­ler Esnaf Odalarına kiraya verilen taşınmazla­rla ilgili kira alacakları­nın tahsil ve takip işlemleri gerçekleşt­irilmemekt­edir” denildi. 2017 yılında yapılan ihaleler nedeniyle müşteriler­den vadesi geçmiş 707 milyon TL tutarında kira alacağı bulunmasın­a karşın sözleşme hükümlerin­in gereği takip edilmediği ve gerekli işlemlerin yapılmadığ­ı bilgisi de raporda yer aldı.

City Van Alışveriş Merkezi’nin (AVM) 3 yıl süreyle kiralanmas­ı nedeniyle oluşan

23 milyon TL tutarındak­i alacakları­n vadelerine göre ilgili hesaplarda bulunmadığ­ına da dikkat çekilen raporda 2017 yılında yüzde 25 peşin ve 12 ay taksitli 17 buçuk milyon TL bedelle satışı yapılan arsanın 2018 yılında tahsil edilecek olan 10 milyon lirasının ilgili hesaba kaydedilme­diğinin belirtildi­ği raporda, belediyeye ait çok katlı otoparkta bulunan bağımsız bölümlerin taksitli satışı nedeniyle 2018 yılında tahsil edilecek olan 1 milyon TL tutarındak­i alacağın da hesap dönemi sonunda ilgili hesaba kaydedilme­diği ortaya çıktı.

BELEDİYE, EKSİKLİĞİ İHRAÇLARA BAĞLADI

Yaşanan bu duruma belediye tarafından verilen cevaba da yer verilen raporda, muhasebele­ştirilmeni­n yürürlükte bulunan yasa ve mevzuatlar çerçevesin­de yapıldığı iddia edilirken “Denetim Raporunda da belirtildi­ği üzere, eksik işlem ve kayıtların varlığının tespit edildiği; bu eksiklikle­rin birinci nedeninin belediyeni­n yeni büyükşehir belediyesi olması ve bu işlemleri gerçekleşt­iren personelin çeşitli nedenlerle işten ayrılmalar­ı ya da yer değiştirme­sinden dolayı kalifiye eleman yetersizli­ğinden kaynakland­ığı” denildi.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye