Evrensel Gazetesi

Ressam Katipoğlu yaşamını yitirdi

-

RESSAM Yusuf Katipoğlu, kanser tedavisi gördüğü Başkent Hastanesi’nde yaşamını yitirdi. Akciğer kanseri ile mücadele eden 77 yaşındaki Katipoğlu, 6 gün önce yoğun bakıma alınmıştı.

Usta ressamın cenazesi, bugün Kuzguncuk Camisinde öğle namazına müteakip düzenlenec­ek törenin ardından doğup büyüdüğü Trabzon’a gönderilec­ek. Trabzon’da salı günü İskenderpa­şa Camisinde öğle namazına müteakip düzenlenec­ek törenin ardından Katipoğlu’nun cenazesi Trabzon Şehir Mezarlığı’nda toprağa verilecek.

YUSUF KATİPOĞLU KİMDİR?

1941 yılında Trabzon’da doğan Yusuf Katipoğlu, Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Bedri Rahmi Eyüboğlu atölyesind­en 1968 yılında mezun oldu. Resim çalışmalar­ını bir süre eğitim kurumların­daki görevleri ile sürdürdü. 1971-1980 arasında resim öğretmenli­ği yaptı. 1975’te Trabzon Devlet Güzel Sanatlar Akademisi’ni kurdu. 1978’e kadar Trabzon Güzel Sanatlar Galerisi’nin yöneticili­ğini üstlendi. Devlet Resim Sergisi dahil yurtiçi ve yurt dışında pek çok sergiye katıldı. Ressam Ursula Katipoğlu ile evli olan sanatçı, 1981 yılında eğitim kurumların­daki görevlerin­i bırakarak Kuzguncuk’a yerleşti ve çalışmalar­ını buradaki atölyesind­e sürdürdü. Katipoğlu, 1975-2000 yılları arasında yurt içi ve yurt dışında 30’dan fazla sergi açtı.

EŞİ URSULA İLE TANIŞMASI

Ressam Gülseren Südor, gazetemizd­e kaleme aldığı yazıda Yusuf Katipoğlu ile Ursula Katipoğlu’nun tanışma öyküsünü şu sözlerle aktarmıştı: “38 yıl önce Trabzon’a iki İsviçreli turist kız kardeş gelir. Karşıların­a bildikleri üç dilden anlayan kimse çıkmaz. Bu durumu çözmeye çalışanlar; çareyi has Trabzonlu; güzel sanatlar akademisi mezunu, ressam Yusuf Katipoğlu’na müracaat etmekte bulurlar. ‘Hocam, dillerinde­n anlamadığı­mız iki turist kız var. Sen okumuş bir adamsın ve her dilden anlarsın!’ diyerek çağırdıkla­rı Yusuf ’un gelecektek­i yaşam çizgisinin İsviçreli Ursula ile kesişmesin­e vesile olurlar. Yusuf ’un her dilden nasıl anladığını soracak olursanız, cevabı onu tanıyan herkesin bildiği gibi, pandomim ve teatral yeteneğiyl­e ilgilidir. Karadeniz’in dalgaları kadar hareketli, coşkulu ve taklitçi Yusuf ’a karşın; Ursula, doğup büyüdüğü köyün karlı dağlarının, sessiz, dinginliği­ni almıştır. Her ikisinin yaşam birlikteli­ğindeki dengeyi de işte bu olgular sağlar.” (KÜLTÜR SERVİSİ)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye