Evrensel Gazetesi

Tüm işçiler sendikalı bakanlık yetki vermiyor

Karataş Belediyesi­nde tüm işçiler Genel-ış’e üye ancak Bakanlık yetki vermiyor. Gerekçe ise belediye şirketinin kadro Khk’sinden sonra kurulması...

- Volkan PEKAL Adana

Adana Çukurova Belediyesi­nde taşerondan şirkete geçirilen işçiler arasında örgütlenen DİSK Genelış Adana Şubesi belediye ile TİS imzaladı. KHK ile getirilen “kadro” düzenlemes­i kapsamında işçi ücretlerin­deki artışın 2020’e kadar yüzde 4+4’e sabitlendi­ğini belirten Genel-ış Adana Şube Başkanı Hüseyin Yaşar Gündoğdu bu kayıbı sosyal haklarla karşılamay­a çalıştık” dedi. KHK ile getirilen kadroyla birlikte çeşitli sorunlar yaşadıklar­ını ifade eden Gündoğdu, “Mesela Karataş Belediyesi­nde çalışan işçilerin tümü sendikalı ama bakanlık yetki vermiyor” dedi. Enflasyonu­n şimdiden yüzde 25 olduğunu ifade eden işçiler ise KHK ile kendilerin­e dayatılan yüzde 4+4’lük zammın sefalet zammı olduğunu belirterek, ücretlerin­in hükümetin dayattığı bu ücreti kabul etmeyecekl­erini söylediler.

‘TAŞERON KOŞULLARI DEVAM EDİYOR’

Geçtiğimiz yıl OHAL KHK’SI ile kamudaki taşeron işçiler Kıt’lere, belediyede­ki taşeron işçiler ise belediye şirketleri­ne geçirildi. Bu uygulama “kadro müjdesi” diye lanse edilirken işçilerin kadrolular­ın sahip oldukları toplu sözleşmede­n faydalanma­ları engellendi. Taşeron işçilerin örgütlü olduğu sendika yetki alsa bile Tıs’ler geçersiz kılındı, zam oranı yıllık yüzde 4+4’e sabitlendi. Yani kamuya ve belediye şirketleri­ne geçirilen işçiler için taşeron koşulları 2020 yılına kadar devam edecek. Tüm bu zorluklara rağmen örgütlenme çalışması yapanlarda­n biri de DİSK’E bağlı Genel-ış Sendikası. DİSK Genel-ış Adana Şube Başkanı ve DİSK Bölge Temsilcisi Hüseyin Yaşar Gündoğdu, DİSK olarak Türkiye’nin her yerinde insanca yaşanacak bir asgari ücret için mücadele ettiklerin­i ifade etti. Yüzde 4+4’le işçilerin enflasyonu­n çok altında ücret artışların­a mahkum edilmiş oldukların­ı belirten Gündoğdu, belediyeye kabul ettirebile­cekleri zammı hükümetin kabul etmediğini dile getirdi. Gündoğdu, özgür bir toplu sözleşme için bu uygulamanı­n kaldırılma­sı gerektiğin­i söyledi.

ŞİRKET KHK’DEN SONRA KURULDU DİYE YETKİ VERİLMİYOR

Kamuya geçirilen taşeron işçilerin kadrolu işçilerin sözleşmesi­nden faydalanma­sının engellendi­ğini dile getiren Gündoğdu, “Sendikalar yetki alsa bile 2020’ye kadar ücret zammı 4+4 olarak belirleniy­or. Çukurova Belediyesi­nde şirket Khk’den önce olduğu için orada yetki aldık; ancak TİS’E ücret zammını ekleyemedi­k. Sosyal ve mali haklar konusundak­i iyileştirm­elerle bunu kapatmaya çalıştık” dedi. Khk’den sonra kurulan şirketler söz konusu olduğunda sendikalar­ın yetki de alamadıkla­rını ifade eden Gündoğdu, “Mesela Karataş Belediyesi­ndeki işçilerin tamamı sendikaya üye oldu. Tamamının üye olmasına rağmen TİS imzalayamı­yoruz. Bu TİS’IN özüne aykırı” dedi. Ülke genelinde bu konuyla ilgili yaptıkları eylemlerde 4+4’lük zam dayatmasın­ın kaldırılma­sını istedikler­ini İşçilerin gündemleri­nden biri de sendikalı olmaları. Ana Hizmet Binası şirket işçileri Baştemsilc­isi Orhan Serindağ, sendikalı olunca özgüvenler­inin arttığını ifade etti. Hizmet Binası İşyeri Temsilcisi Özge Karasaç da “Sendikalı olunca çok şey kazandık. Örgütlü hareket etmeyi öğrendik” dedi. En küçük bir hak gasbı olunca hesap sorabildik­lerini dile

ifade eden Gündoğdu, “Devletin bize göre çok düşük açıkladığı enflasyon bile yüzde 25’lerde ama kamu çalışanına yüzde 4+4 deniyor. En azından enflasyon oranında bir zam yapılsın. 52 günlük ikramiye hakları bir an önce verilsin” dedi.

Gündoğdu ayrıca asgari ücret tespit komisyonun­un bir an önce toplanarak enflasyon artışı oranında bir zam belirlemes­ini, ocak ayında da bu ücret üzerinden bir asgari ücret belirlenme­sini istedikler­ini söyledi.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye