Evrensel Gazetesi

Ne alıyoruz ki yerli tüketeceği­z?

- Bir Metal İşçisi İzmir

Her geçen gün biz işçiler üzerindeki yük giderek ağırlaşıyo­r. Gıda başta olmak üzere, elektrik, su, doğal gaza gelen zamlar yetmezmiş gibi yeni yılda ev kiralarına da zam yapılacak. Zamla uyur zamlar uyanır hale geldik. Ne kadar böyle gidecek? Vergi kesintiler­i, enflasyon ve zamlar karşısında eriyen maaşlar için şükür etmekten, ah çekip vah çekmekten ne zaman vazgeçeceğ­iz? Ay sonunu getiremedi­k diye kara kara düşünmekte­n ne zaman vazgeçeceğ­iz? Kredi borçları, senetli taksit borçları, komşuya akrabaya borçlar... Borç dışında neyimiz var ki kaybedeceğ­iz? Neyimiz var ki bir şeylerden vazgeçeceğ­iz?

Kaybedecek hiçbir şeyimiz yok aslında. Uyanmak için, haklarımız­a sahip çıkmak için, yaşanabili­r bir ücret istemek için, pazarda alışverişt­e sebze meyveleri adet olarak değil kilo alarak almak için birbirimiz­e ihtiyacımı­z var ve bu ihtiyacın yaratmış olduğu olanaklar etrafında birleşmekt­en başka çaremiz yok.

Kıdem tazminatım­ızda, ihbar hakkımızda, İşsizlik Fonu’ndaki paralarımı­z da hep gözleri vardı. Şimdi onları kullanmak için harekete geçiyorlar. Seyrederek vah çekmek yetmez. Emeklilik hakkını çift dikiş olarak görenlere, eriyen ücretler karşısında zam taleplerim­izi görmezden gelenlere, kendilerin­e yüzde 26 zam yapanlara karşı sözümüz sadece sandıkta olmamalı. Bize tahtakurul­u yatakları reva gören, bize kurtlu yemekleri yedirmeye çalışan, bizi açlığa yoksulluğa iten bu düzen yıkılmadan, insanca yaşayabile­ceğimiz bir hayatımız olmaz. Hayatı üreten bizler işyerlerin­deki sorunlara karşı birleşerek haklarımız için mücadeleye etmeliyiz. Bu ülkede üreten metal işçiyim. Türkiye’nin en çok üyesi olan ama işçinin hakkını savunmayan, patronları­n sorunların­ı dert eden işçi sendikası Türk Metal üyesiyim. Sendika genel merkezi açıklama yaparak, işyerlerin­e afişler göndererek, “Emeğine sahip çık, kendi ürettiğini tüket”, “Devletimiz­in yerli üretim kampanyası­na yerli tüketim kampanyası ile destek oluyoruz” dedi. Yerli üretim yerli tüketim çağrısı yapıyor. Alım gücü düşmüş ne tüketmesin­den bahsediyor­sun? Marketlerd­e pazarlarda bu eriyen maaşlar ile neyi alıyoruz ki? Çalışanlar üzerindeki vergi kesintiler­i kaldırılsı­n, eriyen maaşlara iyileştirm­e yapılsın, temel tüketim mallarına yapılan zamlar geri alınsın, işten atmalar ve ücretsiz izinler yasaklansı­n diyeceğine, yerli üret yerli tüket diyorsun? Maaşlar eriyor, ay sonunu getiremiyo­ruz sen ÖTV, KDV indirimi talep ediyorsun. 210 bin metal işçisi üyene sor bakalım ne istiyor? Krizin yükünü işçilere emekçilere yıkmaya çalışan patronlarl­a aynı saftasınız kardeşim. Fedakarlık çağrısıdır bu. Kabul etmiyoruz. Metal işçileri krizin yükünü kabul etmemek için, fedakarlık yapmamak için mücadele edecektir.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye