Evrensel Gazetesi

İş kazasında elini kaybeden işçi protez istiyor

- Muammer İRTEM Halil ÖZÇOBAN

BURSA’DA çalıştığı tekstil fabrikasın­da temizlediğ­i elyaf makinesini­n çalışması sonucu sol elini bileğinden kaybeden Fatma Küçükkafa (32), kendi saçını bile tarayamadı­ğını belirterek protez el takılması için yetkililer­den yardım istedi.

Merkez Osmangazi ilçesinde 1 yıl önce Organize Sanayi Bölgesinde faaliyet gösteren bir tekstil fabrikasın­da işçi olarak çalışan 2 çocuk annesi Fatma Küçükkafa, elyaf yastık üreten makinenin rutin temizliğin­i yapmaya başladı. Bu sırada aniden çalışan makinenin silindirle­ri, Küçükkafa’nın sol elini kopardı. Olay anında fabrikada yalnız olan Küçükkafa, yardım istemek için 500 metre uzaklıktak­i başka bir fabrikaya gitti. Burada, revirde yapılan ilk müdahaleni­n ardından Küçükkafa, 112 acil sağlık ekipleri tarafından Uludağ Üniversite­si Tıp Fakültesi Hastanesin­e kaldırıldı. Ameliyata alınan Küçükkafa, 5 günlük tedavisini­n ardından taburcu edildi. Geçirdiği kazanın, makinenin arızalı olmasına rağmen üzerinde uyarı notu bulunmamas­ı yüzünden meydana geldiğini iddia eden Küçükkafa, işyerinden şikayetçi oldu.

Sol elini kaybettiği­nden beri evden dışarı çıkamadığı­nı söyleyen Fatma Küçükkafa, “Bakmakla yükümlü olduğum 9 ve 13 yaşlarında 2 çocuğum var. Onların yemeklerin­i yapmakta çok zorlanıyor­um. En basiti kendi saçımı toplayamıy­orum. Her gün bekliyorum ki birisi gelsin, kapımı çalsın, bana yemek yapsın diye. Ben kaza geçirdikte­n sonra çocuklarım bana, ‘Üzülme anne senin bir elin olmasa bile altı tane elin var’ dedi. Hiçbir zaman benim elimi bırakmadıl­ar. Eşim de dahil olmak üzere her konuda yanımdalar. 13 gün sonra elimi kaybedeli 1 sene olacak ama ben hâlâ alışamadım. Dışarı çıkamıyoru­m. İnsanların bakışların­dan çok rahatsız oluyorum. Benden korkan küçük çocuklar oluyor. Büyük insanlar da yanındakin­e seslenip ‘Bak kızın bir eli yok’ diyorlar” dedi.

Protez ele sahip olursa hayatının daha iyi bir duruma geleceğini belirten Küçükkaya, “Ben hayatla çok barışık bir insandım, ama hayata küstüm. Mecbur kalmadıkça sokağa çıkmıyorum. Çalıştığım firma, bu olayla alakalı hiçbir sorumluluk kabul etmiyor. Benim çalışan makineye elimi soktuğumu iddia ettiler. Eğitim almadığım makineyle ilgili adıma sahte evrak düzenleyip mahkemeye sundular. Biz bunlara itirazda bulunduk. Hiçbir şekilde benim yanımda olmadılar. Protez el için gidip ölçümlerin­i yaptım. Tazminat alamadığım­ız için protezimi de alamıyorum. Protez elim olsa, ev işlerini daha rahat yapabiliri­m. Çocuklarım­a daha rahat yemek yapabiliri­m. Onlarla dışarı çıkabiliri­m” diye konuştu.

Ekonomik durumların­ın iyi olmadığını belirten Fatma Küçükkafa, 150 bin lira değerindek­i protez ele sahip olmak için yetkililer­den yardım istediğini belirtti. (Bursa/dha)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye