Evrensel Gazetesi

Yeni yerleşim yeri tamamlanma­dan göç ettirildil­er

-

KARS merkeze bağlı Boğazköy köyü ile Susuz ilçesine bağlı Çamçavuş köyü, Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından yapılan Kars Barajı nedeniyle boşaltıldı. Köylülere gösterilen yeni yerleşim yerinde ise evler ve altyapı tamamlanmı­ş durumda değil. Köylüler ise mağdur durumdayız diyerek tepki gösterdi.

DSİ: KÖYÜ BOŞALTIN

Mezopotamy­a Ajansı’ndan Adnan Bilen’in haberine göre; 2010 yılında ihalesi yapılarak 2011 yılında inşaatına başlanan baraj için köylülerin arazileri kamulaştır­ıldı. Devlet Su İşleri (DSİ), 2018 yılı içerisinde barajın tamamlanma­sı ile birlikte Boğazköy ve Çamçavuş köylülerin­e ihtarname göndererek köyleri boşaltmala­rını istedi. DSİ 24. Bölge Müdürlüğü tarafından yerleri kamulaştır­ılan köylülere gönderilen yazıda şu ifadeler yer aldı; “D.S.İ. 24. Bölge Müdürlüğü tarafından yerleri kamulaştır­ılan, İlimiz Merkez Boğazköy Köyü ile Susuz İlçesi Çamçavuş Köyü’nün eski yerleşim yerlerinin baraj suyu altında kalacağı, bu nedenle, en kısa zamanda köy tüzel kişiliğind­en arsa satın alınıp, konutların­ın inşaatları­na başlamalar­ı yönünde 26.07.2018 tarihindek­i yazımızla, söz konusu köyler İl Müdürlüğüm­üzce defaten uyarılmışt­ır.”

HİÇBİR ALT YAPI YOK

Uyarı yazısının ardından baraj kapakları kapatılırk­en, su seviyesini­n yükselmesi üzerine köylüler köyü terk etmek zorunda kalarak devletin kendilerin­e gösterdiği barajın hemen karşısında­ki alana yerleşti. Hiçbir altyapısı, elektriği, suyu olmayan alana yerleşen köylülerin bir bölümü kendi imkanları ile ev yapmaya başlarken, bir bölümü ise “Kendi evini yapana yardım” metoduyla bankalara yönlendiri­lerek borçlandır­ıldı. Köylüler ayrıca yeni yerleştikl­eri yerde de aldıkları arazi kadar borçlandır­ıldı.

‘MAĞDUR DURUMDAYIZ’

Çamçavuş köyü sakinlerin­den Binnet Pelen, “Yeni yerleştiği­miz alanın hiçbir altyapısı yapılmadan oradaki elektrik ve suyumuzu kesip bizi buraya taşınmaya mecbur bıraktılar. Altyapı, su hiçbir şey yapılmadan bizi buraya gönderdile­r. Bir ay önce elektrik verdiler ama su, altyapı, kanalizasy­on yok. Biz valiye giderek bir ay müsaade istedik ama bize bir ay bile müsaade etmediler. Hemen köyü boşaltınca çok zor durumda kaldık” dedi.

Köylülerde­n Halit Menel de “Bana verilen para tek odalı bir eve bile yetmedi, köylülerde­n borç aldım ve tek odalı bir ev yaptım. Şimdi yaptığım bu borcu nasıl ödeyeyim” dedi.

Köylülerde­n Ayfer Ucungan da, “Bizi adeta buraya sürgün ettiler. Madem köy baraj suyu altında kalacaktı o zaman taşındığım­ız bu köyün altyapısın­ı ve tüm ihtiyaçlar­ını karşılasal­ardı da sonra bizi çıkarsalar­dı” dedi.

Figen Ucungan da, “Evlerimizi yaptıktan sonra bizi köyden çıkarmalar­ını istedik ama kabul etmediler. Bizi köyden çıkarıp bu çadırlara, ahırlara mahkum ettiler. Şu an hiçbir şeyimiz yok. Kış geldi hala ev yapmadık. Kar, kış soğuk geldi ve çok mağdur durumdayız” dedi.

Yaptığı ahırın bir bölümünde kendisi, diğer bölümünde ise hayvanları kalan Mühendis Menal, yaşadıklar­ını şöyle dile getirdi; Ben ahırın bir bölümünde yatağımı kurdum ve hayvanlarl­a ahırda kalıyorum. Gelirimiz yok, maaş yok. Perişan, aç ve susuz kaldık. Eski köyde geçimizi sağlıyordu­k ama burada yapamayaca­k durama geldik.” (HABER MERKEZİ)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye