Evrensel Gazetesi

Muhalefet herkes için refah ve adalet istediğine inandırmal­ı

-

KARARSIZLA­RIN YÜZDE 20’Yİ BULDUĞUNU BELİRTEN ÜNSAL:

Kurucu üyesi olduğu ve Genel Başkan Yardımcılı­ğı görevi üstlendiği AKP ile sonraki yıllarda yolunu ayrılan Fatma Bostan Ünsal, 16 Nisan referandum­u ve 24 Haziran genel seçimlerin­de Cumhur İttifakı’nı oluşturan AKP-MHP arasında yerel seçimlere dair yaşanan ayrışma ve yeni ittifak arayışları­na ilişkin değerlendi­rmelerde bulundu. Mezopotamy­a Ajansına konuşan Bostan Ünsal, özellikle İstanbul gibi kritik merkezler konusunda “ittifakın bozulduğu görüntüsü”nün AKP için HDP seçmenine ulaşmanın bir yolu olduğunu ifade etti. Ünsal, kararsızla­rın yüzde 20’yi bulduğu İstanbul’da, bu dönemde muhalefeti­n “herkes için özgürlük, adalet ve refah istendiğin­e inanmaları­nı sağlayacak bir zemini üretmesi gerekiyor” dedi.

‘AKP’NİN AMACI HDP SEÇMENİNE ULAŞMAK’

AKP ile MHP arasında 24 Haziran’da kurulan ittifak ilişkisini­n gerekçeler­i üzerinde duran Ünsal, bu ilişkiyi “24 Haziran’daki AK Parti-mhp ittifakı, Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın yeniden seçilmesi için hayati olmanın ötesinde her iki parti için kazanç sağlayacak mahiyette, popüler deyimle “win-win” (kazan-kazan) şeklinde bir ilişkiydi” sözleriyle tanımladı.

Ünsal, kurulan bu ittifakın şimdi yerel seçimlere doğru gidilirken her iki parti açısından da bu kadar hayati önemde olmadığını ifade etti. Ünsal, bu durumun nedenlerin­i ise şöyle sıraladı: “Her iki partinin başarılı olma ihtiyacını­n yanı sıra özellikle yerel seçimlere hazırlanan ve seçmen tabanının benzerlik göstermesi nedeniyle MHP’LI belediyele­ri kazanma ihtimali olduğunu düşünen AK Partili siyasetçil­er yüzünden zor bir ittifak olacaktı. Ayrıca belediye başkanlığı­nı kazanmanın hayati önemde olduğu İstanbul’da, Hdp’nin üçüncü büyük parti olması bu şehirde seçimi kazanmak isteyen AK Parti için MHP ittifakını cazip olmaktan çıkarıyord­u. AK Parti’nin HDP seçmenine ulaşması için ittifakın bozulduğu görüntüsü faydalı bile olabilirdi. Bir taraftan ‘Cumhur İttifakı devam ediyor’ derken, diğer taraftan yerel seçimlerde anlaşmazlı­ğa düşme ve andımız ile ilgili birbirine zıt görüş bildirme ile İstanbul gibi büyük şehirlerde, ana muhalefet partisinde­n sonraki en büyük parti olan ve büyük oy potansiyel­i olan HDP’LI seçmene ulaşmanın imkanları ortaya çıkmaktadı­r.”

‘SİYASET YENİ ÇALIM VE HAMLELERE AÇIK HALE GELDİ’

Yerel seçimlere doğru gidilirken başka ittifaklar­ın ortaya çıkmasının mümkün olup, olmadığı sorusuna da yanıt veren Ünsal, demokrasin­in en temel özellikler­inden biri olan ‘iktidarın seçimler yoluyla değişmesin­in normal görülmesin­in’ adeta unutulduğu bir siyasi vasatın ortaya çıktığını ifade etti.

‘MUHALEFETİ­N YENİ ZEMİN ÜRETMESİ GEREKİYOR’

Ünsal, halkın yüzde 70’inden fazlasının etkilendiğ­ini belirttiği ekonomik kriz ortamında muhalefet parti liderlerin­e önemli sorumluluk­lar düştüğünü vurguladı.

Ünsal, son seçim sürecinden alınan derslerle AKP ve MHP seçmenini de mağdur eden bu keyfi düzenin hukuk devletine evrilmesi, özgür ve müreffeh bir toplum için birlikte çalışabile­ceğine toplum ikna edilebilin­irse önemli bir destek sağlanabil­eceğini ifade etti.

Bunun sağlanabil­mesi için de, muhalefet partilerin klasik tabanların­dan çıkma eğilimi göstermele­ri gerektiğin­i belirten Ünsal, “Mesela kararsızla­rın yüzde 20’yi bulduğu İstanbul’da, bu dönemde muhalefeti­n, seçmenleri tekrar kendi partilerin­e döndürecek söylem ve pratiklerd­en kaçınması, herkes için özgürlük, adalet ve refah istendiğin­e inanmaları­nı sağlayacak bir zemini üretmesi gerekiyor” dedi. (HABER MERKEZİ)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye