Evrensel Gazetesi

‘AİHM tutuklu eski vekiller için karar aşamasında’

-

AVUKAT Reyhan Yalçındağ, HDP eski Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş, Figen Yüksekdağ ve 7 milletveki­li için AİHM’E 5 başlık altında yaptıkları başvurunun yakın zamanda karara bağlanacağ­ını söyledi.

HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’ın aralarında bulunduğu 11 milletveki­llinin, 4 Kasım 2016’da gözaltına alınması ve tutuklanma­sının üzerinden 2 yıl geçti. Dokunulmaz­lıkların kaldırılma­sının ardından dönemin HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’ın da aralarında bulunduğu 12 milletveki­li gözaltına alındı, bu isimlerden 9’u tutuklandı. Aradan geçen 2 yılın ardından tutuklu milletveki­llerin dosyaların­ı takip eden Avukat Reyhan Yalçındağ, 4 Kasım 2016’da dokunulmaz­lıkların kaldırılma­sı ve milletveki­llerinin tutuklanma­sına ilişkin süreci değerlendi­rdi.

5 BAŞLIKTA BAŞVURU YAPILDI

İç hukuk yollarının tükenmesin­in ardından AİHM’E başvuruda bulundukla­rını kaydeden Avukat Yalçındağ, AİHM’E Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin “Düşünce ve ifade özgürlüğün­ü” düzenleyen 10. maddesi, “Toplantı ve örgütlenme özgürlüğün­ü” düzenleyen 11 maddesi, “Özgürlük ve güvenlik hakkını” düzenleyen 5. maddesi, “Seçme ve seçilme hakkını” düzenleyen ek 1 nolu protokolün 3. Maddesi ile yapılanlar­ın siyasi saikler yapılması nedeniyle sözleşmeni­n 18. maddesine göre başvuru yaptıkları­nı söyledi.

Tazminat ve tahliye talebiyle yaptıkları başvurular­da, Türkiye’den savunma istendiğin­i, Türkiye’nin savunmasın­ı AİHM’E gönderdiği­ni dile getiren Yalçındağ, AİHM’IN kısa zamanda kararını açıklaması­nı bekledikle­rini kaydetti.

Tutuklamal­arın üzerinden 2 yıl geçtiğini hatırlatan Yalçındağ, HDP milletveki­llerinin vekillikle­rinin düşürülmes­i ve tutuklanma­larını, “İktidar karşısında muhalefet istemedi ve 4 Kasım gerçekleşt­i. Siyasileşe­n bir yargı değil, yargısalla­şan bir siyaset var” dedi. (Diyarbakır/ma)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye