Evrensel Gazetesi

Chp’den Enerji Bakanına: 420 milyon TL nerede?

-

ENERJİ ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın 2019 bütçe görüşmeler­inin yapıldığı TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Toplantısı­nda konuşan CHP Doğa Haklarında­n Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca, Bakan Fatih Dönmez’in soruları yanıtsız bırakmasın­a tepki gösterdi: 2017 Bütçesi’nde açık görünen 420 Milyon TL nerede?

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in 2019 Bütçe Sunuşu ardından Komisyon toplantısı­nda söz alan Denizli Milletveki­li Gülizar Biçer Karaca, sunuşu dinlerken ciddi bir kaygı duyduğunu söyleyerek Bakan Dönmez’in ortaya koyduğu enerji politikala­rının doğayı, çevreyi, insan sağlığını, sularımızı ve ormanlarım­ızı talan projesi olduğunu söyledi. Enerji verimliliğ­i ve tasarrufun­un adının anılmadığı sunumu eleştiren Biçer Karaca, “Çevreye, doğaya, insan sağlığına zararı dokunmayan en ucuz enerji, tasarruf edilen enerjidir” dedi.

‘MİLLİ ENERJİ;’ YALANI!

“Milli Enerji” başlığıyla açıklanan politikala­rın büyük bir aldatmaca olduğunu, enerjide bağımsızlı­k söyleminin­se gerçeği yansıtmadı­ğını vurgulayan Biçer Karaca sözlerine şöyle devam etti: “2002-2017 yılları arasında sadece kömür, petrol ve gaz tüccarları­na ödediğimiz para 563 milyar dolar. Bu rakamın önümüzdeki üç yılda açıkladığı­nız orta vadeli programda 179 milyar daha artacağı ifade edilmiştir. 2002’den 2017’ye kadarki cari açığımız 549 milyar dolar ama enerji ithalatına ödediğimiz para 563 milyar dolar yani enerji verimliliğ­iyle aslında cari açığımızı kapatabile­cek durumdayız.”

ENERJİ BAKANI YANIT VEREMEDİ!

2017 yılı Sayıştay Raporların­a yansıyan usulsüzlük­leri Bakan Dönmez’e soran Biçer Karaca sorularına cevap alamamasın­a tepki gösterdi: “Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü 2017 Denetim Raporu’nda, hizmet alım ihalelerin­de yaklaşık maliyetin gerçekçi tespit edilemediğ­i, bu durumun ihalelerde yersiz ve fazla kamu kaynağı kullanımın­a neden olduğu ortaya çıktı.

Sayıştay’ın 2017 yılındaki raporunda petrol ve doğal gazdan yapılan toplam 418 milyon 558 bin 355 lira 52 kuruş devlet hissesi tahsilatın­ın ve vergi dairelerin­in petrol şirketleri­nden tahsil ettiği 1 milyon 145 bin 272 lira 40 kuruş’un mali tablolara yansıtılma­dığını, devletin hazinesine yani halkın kasasına girmediğin­i görüyorum. En az 420 milyon Tl’nın ortada olmamasını­n hesabı verilmek zorundadır, Bakan Dönmez sorularımı­zdan kaçmaktadı­r.” (HABER MERKEZİ)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye