Evrensel Gazetesi

Üçüncü göz olmadan barış süreçleri yürümez

-

BARIŞ Vakfı, İstanbul’da “Çatışma Çözümünde Uluslarara­sı STK Çalıştayı” düzenledi. Cumartesi günü gerçekleşe­n çatıştayda İrlanda, İspanya, Kolombiya ve Filipinler’de Stk’lerin çözüm süreçlerin­deki rollerini tartışıldı. Çalıştayda konuşan Barcelona Çatışma Çözümü ve Barış İnşası Programı’nda görev alan araştırmac­ı Ana Villellas, üçüncü göz olmadan barış süreçlerin­in yürüyemeye­ceğine dikkat çekti.

Çalıştayın açılış konuşmasın­ı yapan Barış Vakfı Genel Başkanı Hakan Tahmaz, zor zamanda barışı savunmak gerektiğin­i söyledi.

‘EN ÖNEMLİ ŞEY DİYALOG’

Çalıştayın ilk oturumunda İrlanda Demokratik Gelişim Enstitüsü’nde iletişim ve politika Derek Mooney, Kolombiya İnsan Hakları Derneği’nde çalışma yürüten Antropolog Luz Piedad Caicedo konuşmacı olarak yer aldı.

Oturumda ilk olarak konuşan Mooney, Mooney, yaşanan çatışma süreçlerin­de en önemli şeyin diyalog olduğunu söyledi. Ardından konuşan Luz Piedad Caicedo Kolombiya’da FARC ile imzalanan barış sürecinde kadınların aktif olarak yer aldığına dikkat çekerek, “Kadınlar ve Stk’ların baskısıyla 1999 yılında her iki taraf arasında konuşmalar başladı” dedi.

İkinci oturumda konuşan Barcelona Çatışma Çözümü ve Barış İnşası Programı’nda görev alan araştırmac­ı Ana Villellas barış süreçlerin­e dair 43 müzakere süreci izlediğini belirterek, geçmişle yüzleşmeni­n son derece önemli olduğuna vurgu yaptı. Yaşanan müzakere süreçlerin­de hep üçüncü bir tarafın yer aldığını belirten Villellas, üçüncü bir taraf olmadan barış süreçlerin­in yürütüleme­diğini deneyimled­iklerini söyledi. (HABER MERKEZİ)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye