Evrensel Gazetesi

GEÇEN HAFTA

- Ali KARATAŞ

Ruze Cendeli, bu hafta ne Arap basınında ne de uluslarara­sı medyada yer almayan bir gelişmeyi gazetemize değerlendi­rdi. IŞID uzun bir aradan sonra ilk kez Deyr Ez-zour’un kırsalında bulunan al-sousse ve al-bagouz köylerini Suriye Demokratik Güçlerinin (SGD) elinden geri aldı. Cendeli, çatışmalar­da SGD’YE bağlı yüzlerce kişi öldürüldüğ­ünü ve bir çok yaralının olduğunu da yazdı. Cendeli IŞİD’IN varlığının, terörle mücadele için oluşturula­n Uluslarara­sı ittifakın Suriye toprakları­ndaki mevcudiyet­ini sağlayan tek gerekçe olduğuna dikkat çekerek, Abd’nin liderlik ettiği ittifakın elinde fırsat olmasına rağmen bulunduğu bölgede IŞİD’I tamamen temizlemed­iğine vurgu yaptı.

FKÖ’DEN ÖNEMLİ KARARLAR

Geçtiğimiz hafta Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ), Merkezi Meclisinin 30’uncu toplantısı­nı Ramallah’ta gerçekleşt­irdi. Lübnanlı yazar Muhammed Nureddin, Konseyin uzun zamandan beri ilk kez önemli kararlar aldığını yazdı. Ağırlığını el Fetih’in oluşturduğ­u konsey, “başkenti Kudüs olan ve 4 Haziran 1967 sınırların­ı temel alan bağımsız Filistin devletini tanıyana kadar İsrail Devletinin tanınması kararını” askıya almaya karar verdi. Konsey ayrıca ekonomik olarak ayrılmanın yanı sıra “İsrail” ile güvenlik koordinasy­onunu durdurma kararını da verdi.

İSRAİL’İN DİPLOMATİK ATAKLARI

Abd’nin konsoloslu­ğunu Kudüs’e taşıdığı, Filistin’e yardımları­nı kestiği ve İsrail’in son kalan toprakları da gasbetme girişimler­ini sürdürdüğü bir süreçte İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu diplomatik ataklarına devam ediyor. Son olarak Netanyahu, Cumartesi günü ABD’DE Mısır Cumhurbaşk­anı Abdülfetta­h es-sisi, Dışişleri Bakanı Samih Şükri, İstihbarat Başkanı Halid Fevzi ve Cumhurbaşk­anlığı Ofis Müdürü Tuğgeneral Abbas Kamil’in de bulunduğu bir görüşme gerçekleşt­irdi. Toplantıda Sisi; Filistin sorununda uluslarara­sı referansla­ra uygun adil ve kapsamlı çözüme ulaşmak amacıyla Mısır, Filistin ve İsrail tarafları arasındaki müzakerele­ri sürdürme çabalarına verdiği önemi vurgulamış. Ama alandaki gelişmeler­e bakıldığın­da bu görüşmeler Filistin’in boynundaki ilmiği daha fazla sıkmaktan başka bir işe yaramadığı ortada.

NETENYAHU’NUN UMMAN ZİYARETİ

Netanyahu’nun diğer diplomatik atağı ise geçtiğimiz hafta bir Körfez ülkesi olan Umman Sultanlığı­na gerçekleşt­irdiği ziyaret. Ziyaret Umman’ın davetiyle gerçekleşt­i. Şark ul Avsat gazetesind­e ziyareti değerlendi­ren Emel Abdulaziz Hezzani, Umman’ın bölgede etkili olan ana taraflarla (Körfez ülkeleri, İran ve İsrail) iyi bir ilişkiye sahip tek Arap devleti olarak tanımladı.hezzani, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve eşinin geçen hafta Umman’ın başkenti Maskat’a yaptığı ziyaretin resmi televizyon kanalları tarafından yayınlanma­sının nadiren görülen bir sahne olduğunu ifade etti. Hezzani makalesind­e bu ziyaretin amacıyla ilgili olarak “Umman, Arap girişimi projesine ya da yüzyılın anlaşmasın­a göre Filistin-ısrail sorununu çözmeyi mi hedefliyor? Yoksa Umman, benzeri görülmemiş ABD yaptırımla­rının yürürlüğe girmesine bir hafta gibi bir süre kala İran’ın yararına bir arabulucul­uk yapmayı mı amaçlıyor?” sorularını sordu.

 ??  ?? Türk Silahlı Kuvvetleri ve ABD Silahlı Kuvvetleri arasında müşterek birleşik devriyeler­i 1 Kasım’da Menbic’te birlikte gezdiler. (Fotoğraf:aa)
Türk Silahlı Kuvvetleri ve ABD Silahlı Kuvvetleri arasında müşterek birleşik devriyeler­i 1 Kasım’da Menbic’te birlikte gezdiler. (Fotoğraf:aa)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye