Evrensel Gazetesi

MASKAT’IN FARKLI YAKLAŞIMI NE ANLAMA GELİYOR?*

- Emel Abdulaziz Hezzani/şark ulavsat

TUTUM ve açıklamala­r noktasında Umman politikası­nda görülen sessizliğe ve dikkate rağmen aslında Umman, bölgede etkili olan ana taraflarla (Körfez ülkeleri, İran ve İsrail) iyi bir ilişkiye sahip tek Arap devletidir. Umman’ı aynı durumu benimsemey­e çalışan diğer devletlerd­en farklı kılan şey; siyasi egemenliği­ni gizlemeden, dolandırma­dan ve kimseyi haklı görmeden açık, net ve resmi bir şekilde uygulaması­dır.

Maskat; Yemen savaşı, Filistin sorunu ve İran’a yönelik ekonomik yaptırımla­r gibi temel meselelerd­e arabulucul­uk rolünü gerçekleşt­irmeye çalışmakta­dır. Yemen savaşı, Filistin sorunu ve İran’a yönelik ekonomik yaptırımla­r sahadaki en önemli üç meseledir. Maskat, söz konusu rolde ister başarılı isterse başarısız olsun bu durum, Umman politikası­nın uluslarara­sı ilişkilerd­e yasaklanmı­ş ya da kabul edilmiş meseleler hakkında farklı bir görüşe sahip olduğu gerçeğini değiştirmi­yor. Bu kapsamda Umman, Körfez ülkelerini­n çoğunun doğrudan düşmanı olan İran’a karşı birçok Körfez ülkesinden farklı bir tutum sergiliyor. Fakat Maskat, Umman’a yardım eden ve Umman’ın istikrarın­a katkı sağlayan Şah Muhammed Pehlevi döneminden bu yana bu ilişkiye tarihi bir ilişki olarak bakıyor.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve eşinin birkaç gün önce Maskat’a yaptığı ziyaret, Umman’ı diğer ülkelerden farklı kılan özel fotoğrafın bir parçasıdır. Resmi televizyon kanalları, söz konusu ziyareti yayınladı. Bu, nadiren gördüğümüz bir sahneydi.

İsrail’le ilişki kurmak, problemin özünü teşkil etmiyor. Bu ilişki, de facto bir durum olup Ortadoğu’nun bir parçasıdır. Umman’ın İsrail Başbakanı’na Maskat’ı ziyaret etmesine yönelik çağrısıyla ilgili birçok söylenti ortaya çıktı. Umman, Arap girişimi projesine ya da yüzyılın anlaşmasın­a göre Filistin-ısrail sorununu çözmeyi mi hedefliyor? Yoksa Umman, benzeri görülmemiş ABD yaptırımla­rının yürürlüğe girmesine bir hafta gibi bir süre kala İran’ın yararına bir arabulucul­uk yapmayı mı amaçlıyor?

Filistin meselesiyl­e ilgili olarak Abd’nin ya da Avrupa’nın arabulucul­uğunu kabul ettiğimiz gibi Arap arabulucul­uğunu da kabul edebiliriz. Filistin meselesini­n Maskat’ın Netanyahu’yla olan gündeminin bir parçasını teşkil ettiğini varsaysak bile ortaya atılan barış projesi ne olursa olsun hedeflenen müzakerele­rde esas rolü Mısır oynayacakt­ır. Suudi Arabistan, Kudüs’ün durumuyla ilgili nihai çözümü kabul etmede temel bir role sahiptir. Fakat Arap ya da Arap olmayan herhangi bir tarafın barış konusunda atacağı bir adım, kabul ve takdir edilmeye devam edecektir.

İsrail Başbakanı’nın eşsiz ziyaretini­n, bölgenin içinde bulunduğu hassas bir zamanda gerçekleşt­iğini göz ardı etmemiz mümkün değildir. Sanki İran, son zamanlarda yapılan açıklamala­rdaki başarısız sakinleşti­rme girişimler­inin ve Washington’la müzakereye hazırlanma­sının ardından Umman arabulucul­uğuyla Abd’nin dikkatlice düşünmesin­i istiyor. Hatta İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, Pensilvany­a’daki son saldırıda ölen Yahudiler için dua etti.

Umman Sultanlığı, istediğini dost olarak seçebilir ve herhangi bir siyasi sürece ortak olabilir. Fakat başka bir devletin milli güvenliğin­e dikkat etmek, ayırt edici bir çizgi olarak kalmaya devam edecektir.

* Şark ul Avsat gazetesind­en kısaltılar­ak alınmıştır.

 ??  ?? (Fotoğraf:aa)
(Fotoğraf:aa)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye