Evrensel Gazetesi

IŞİD YENİDEN BÜYÜYOR ABD KÂĞITLARI YENİDEN KARIYOR

- Ruze CENDELİ

SON haftalarda Fırat’ın doğusuna “çokça çöl kumu ve hayal kırıklığı” taşındı. Suriye Demokratik Güçleri (SDG), Deyr Ez-zour’un kırsalında bulunan al-susa ve al-bağuz köylerini IŞİD’TEN almıştı. Lakin kısa bir süre sonra IŞİD, kum fırtınalar­ından ve Uluslarara­sı Koalisyonu­n yokluğunda­n yararlanar­ak iki köyü yeniden geri aldı. Demokratik Suriye Güçlerine bağlı yüzlerce asker vahşice öldürüldü ve cesetleri parçalandı. Çatışma sırasında onlarcası da yaralandı.

IŞİD YENİDEN CANLANIYOR

IŞİD’IN son dönemdeki genişlemes­inden en büyük çıkarı ABD sağlıyor. Geçtiğimiz yıl koşullar ABD önderliğin­deki uluslarara­sı ittifaka IŞİD’E saldırması­na ve varlığını tasfiye etmesine imkan sağlamasın­a rağmen, Koalisyon Irak-suriye sınırındak­i Deyr Ez-zor’un kırsalında­ki bir bölgeye operasyon düzenlenme­di. Beklenen kum fırtınası, Koalisyon güçlerinin kurtarılan köylerde görev yapan kuvvetleri destekleme­mesi için gerekli bahaneyi sağladı. Yüzlerce Suriyeli savaşçı hayatını kaybetti.

Bu gün IŞİD’IN varlığı, terörle mücadele için oluşturula­n Uluslarara­sı İttifakın Suriye toprakları­ndaki mevcudiyet­ini sağlayan tek gerekçe. Abd’nin Suriye’deki özel elçisi “James Jeffrey” ülkenin doğusuna vuran kum fırtınalar­ını işaret ederek Sdg’nin çekilmesin­in sadece geçici bir önlem olduğu söyledi.

AMERİKAN ENDİŞESİ

Ayrıca, Türk ordusunun Ayn alarab (Kobani) kentinde başlattığı askeri operasyonl­ar konusundak­i kaygısını dile getirerek, ülkesinin Suriye’deki müttefikle­rine desteğini süreğini vurguladı. Hemen akabinde perşembe günü Menbic’te, Türkiye ile ABD arasındaki ilk ortak devriye düzenlendi. Türkiye Milli Savunma Bakanlığı, “Türk Silahlı Kuvvetleri ve ABD Silahlı Kuvvetleri arasında müşterek birleşik devriyeler­in başladığın­ı, devriyeler­in Suriye’nin Münbiç kentinde Yol Haritasınd­a belirlenen hedeflere ulaşana kadar devam edeceğini” bildirdi.

Jeffrey, Birleşik Devletler’in Suriye’deki hedeflerin­i,ülkesinin Paris’teki büyükelçil­iğinde açıklamışt­ı. Hedeflerin­i IŞİD’IN ortadan kaldırılma­sı, İranlı güçlerin ve onları destekleye­n milislerin çıkarılmas­ı ve 2254 sayılı BM karar temelinde Suriye’de siyasi bir sürecin kurulması ile sınırlandı­rmıştı. Suriye’deki İran’ın varlığının sona ermesi, siyaseten Abd’nin önceliğini­n zirvesinde.

Gelişmeler karşısında Suriye Demokratik Konseyi, izleyici pozisyonun­da olan Suriye hükümetini uluslarara­sı düzeyde yasal sorumluluk­ları üstlenmeye çağırdı. Şam’daki hiç bir yetkili,türkiye’nin Suriye’nin kuzeyini bombalanma­sı hakkında resmi bir açıklama yapmadı.

Birçok siyasi krizle dolu uluslarara­sı fırtınalar,suriye iktidarı ile muhalefet arasında Cenevre’de müzakere sürecinin kesintiye uğraması, anayasa komisyonun­da uzlaşamama ve BM Suriye elçisi Staffan de Mistura’nın istifası sunduğu koşullar ışığında yakın vadede vizyonu bulanıklaş­tırıyor.

 ??  ?? TSK 31 Ekim’de Urfa’nın sınır hattından Suriye’nin Kobani bölgesine obüslerle atış yaptı. (Fotoğraf:aa)
TSK 31 Ekim’de Urfa’nın sınır hattından Suriye’nin Kobani bölgesine obüslerle atış yaptı. (Fotoğraf:aa)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye