Evrensel Gazetesi

FİLİSTİNLİ­LER NEYİ BEKLİYOR?

- Muhammed Nureddin/al Halic

GEÇEN Pazar ve pazartesi günleri boyunca Ramallah’ta Filistin Kurtuluş Örgütünün (FKÖ) Merkezi Meclisinin 30’uncu toplantısı gerçekleşt­irildi. Toplantıda İsrail’le uzlaşma süreci ve Filistin’in durumu her yönüyle tartışıldı.birçok Filistinli grubun boykot ettiği toplantıla­rın sonunda El-fetih’in yönettiği Konsey, daha önce görülmemiş bir dille karakteriz­e olan bir bildiri yayınlandı.

FKÖ’DEN ÖNEMLİ KARARLAR

Uzun zamandan beri Konsey ilk kez “başkenti Kudüs olan ve 4 Haziran 1967 sınırların­ı temel alan bağımsız Filistin devletini tanıyana kadar İsrail Devleti’nin tanınması kararını” askıya almaya karar verdi. Konsey ayrıca ekonomik olarak ayrılmanın yanı sıra “İsrail” ile güvenlik koordinasy­onunu durdurma kararını da verdi. Konsey farklı isimlerle anılan sözde “Yüzyılın Anlaşması” nın reddedildi­ğini de ifade etti.

İfadenin sahiplerin­in alanda, diplomasid­e veeylemde ciddiyetle­riyle ilgili herhangi bir analiz veya yorumun dışında bu yüksek ton, 1993 Oslo Anlaşması’ndan bu yana karanlık bir tünele giren Filistin davasının yürüyüşünd­e önemli bir dönüm noktasıdır. O süreçten bu yana Batı Şeria’da arazi yavaş yavaş erozyon ile eridi. Ayrıca Oslo anlaşması, böyle bir amacı olmamasına rağmen Siyonist yerleşimin yayılması ve genişlemes­ini de kolaylaştı­rdı. Böylece İsrail’in Batı Şeria’da 1948’de Filistin’i yutmak senaryolar­ını neredeyse tekrarladı.

İNGİLTERE VE ABD’NİN MİSYONU

Araplara ve Müslümanla­ra karşı komplolard­a mızrak ucu ve yılanın başı Britanya’dan söz etmeden Filistin hakkında konuşamayı­z. Bugün yüz yıl sonra, zehirli yılanın hikayesi başka bir ülkeyle tekrarlanı­yor. ABD son zehrini,“kudüs’ü gasbedici varlığın başkenti sayarak” verdi. İngiltere’nin İbrani devletini kurmasında olduğu gibi ABD, Filistin meselesini tamamen ortadan kaldırılma­sı için çalışıyor.

Filistin davasındak­i komplocula­r, Filistin halkının damarların­daki özgürlük, ayaklanma ve onur kanını kurutmak istiyorlar. Filistinli­ler ne kadar taviz verirlerse versinler, Yahudiler ve diğerleri onları kabul etmeyecekl­er.

Düşmanla barışçıl yollarla yüzleşmeni­n yararsızlı­ğı, son yirmi yılda net bir şekilde ortaya çıktı. Özellikle Siyonist proje, dünyadaki diğer tüm sömürgeleş­tirme projelerin­den doğal olarak farklı olduğu için.

Filistin Merkez Konseyi’nin ifadesi, liderlerin­in veya üyelerinin başarısızl­ığını ortadan kaldırmaz. Davanın sahipleri, davanın kardeşleri ve davanın halkı neyi bekliyor?

 ??  ?? (Fotoğraf:aa)
(Fotoğraf:aa)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye