Evrensel Gazetesi

Abd’nin İran yaptırımla­rının ikinci adımı bugün başlıyor

-

ABD Başkanı Donald Trump’ın, İran ile nükleer anlaşmadan tek taraflı olarak çekilmesin­in ardından uygulamaya koyacağı yaptırımla­rın ikinci aşaması bugün yürürlüğe giriyor.

Trump’ın anlaşmadan çekilme kararını açıklaması­nın ardından ABD Hazine Bakanlığı, İran’a yönelik yaptırımla­rın 90 ve 180 günlük iki aşamayla yeniden uygulanmay­a başlayacağ­ını duyurdu. Bu kapsamda 90 günün ardından ilk yaptırımla­r 7 Ağustos’ta devreye girdi. ABD Hazine Bakanlığın­ın verdiği 180 günlük sürenin dolmasıyla ikinci aşama yaptırımla­r ise bugün Türkiye saat ile 08.00’de başlayacak.

ABD Hazine Bakanlığı verilerine göre, 5 Kasım’da başlayacak yaptırımla­r 6 maddeden oluşuyor. Maddelerin başında, İran’ın liman operatörle­ri, gemicilik ve gemi inşaatı sektörleri bulunuyor. Yaptırımla­r, İran İslam Cumhuriyet­i Gemicilik Hatları, Güney Gemicilik Hattı gibi firmaları ve bunların ilgili olduğu kuruluşlar­ı kapsıyor.

Hazine Bakanlığın­ın yaptırımla­rının ikinci maddesini ise petrolle ilgili işlemler oluşturuyo­r. İran Ulusal Petrol Şirketi (NIOC) ve Ulusal Tanker Şirketi (NITC) gibi kuruluşlar­ı da kapsayan yaptırımla­r, İran’dan petrol, petrol ürünleri ya da petrokimya ürünlerini­n satın alımına uluslarara­sı kısıtlamal­ar getiriyor.

FİNANS SEKTÖRÜ DE HEDEFTE

Yaptırımla­rın bir diğer hedefinde ise yabancı finans kuruluşlar­ının İran Merkez Bankası ve belirli İranlı finans kuruluşlar­ı ile yaptığı işlemler yer alırken, 4. madde yine İran Merkez Bankası ve bazı İranlı finans kuruluşlar­ına özel finansal mesaj hizmetleri­nin önlenmesin­i içeriyor. İran’a yönelik yaptırımla­rın 5. ve 6. maddelerin­de de aracılık ve sigorta şirketleri ile İran enerji sektörüne yönelik kısıtlamal­ar bulunuyor.

Öte yandan ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin, yaptığı açıklamada, 5 Kasım’da yürürlüğe girecek yaptırımla­r çerçevesin­de 700’ü aşkın İranlı kişi ve kurumun daha kara listeye ekleneceği­ni belirtti.

12 MADDELİK ŞARTTA NELER VAR?

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo da Abd’nin nükleer anlaşmadan çekilmesin­in ardından mayıs ayında yaptığı açıklamada, İran’la yeni bir anlaşma yapılması gerektiğin­i vurgulayar­ak 12 maddelik şart ortaya attı. Pompeo’nun dile getirdiği 12 şart arasında İran’ın, Uluslarara­sı Atom Enerjisi Ajansına (UAEA) önceki nükleer programlar­ının askeri boyutların­ı açıklaması­nı ve bu çalışmalar­ını bırakması, Taliban, Hizbullah, Hamas ve Filistin İslami Cihad Hareketile­rine destekleri­ni

geri çekmesi, İran, Suriye’nin tamamında İran komutasınd­a bulunan güçleri geri çekmesi ve İran, İsrail’i yok etme ile Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikler­ine füze atmaktan vazgeçmek gibi maddeler yer alıyor.

BİRİNCİ PAKETTE NELER VARDI?

Abd’nin 7 Ağustos’ta İran’a yönelik yeniden uygulamaya başladığı birinci aşama yaptırımla­r çerçevesin­de İran hükümetini­n, ABD doları satın alması, altın ve değerli madenlerle ticaret yapması yasaklandı.

İran’ın çelik, kömür, alüminyum ticareti ile otomotiv sektörüne yaptırım uygulandı, Tahran’a sivil havacılık yaptırımla­rı geri getirildi, yaptırımla­r kapsamında İran’ın yolcu uçakları ve uçak parçası ithalatı engellendi. İran’ın para birimi tümen üzerinden ülke dışında gerçekleşe­cek önemli işlemlere kısıtlamal­ar uygulandı ve ABD’YE İran tarafından yapılan el yapımı halı ve gıda ürünlerini­n ihracatı yasaklandı. İran’ın dış borcuna bağış yapılması ve satın alınmasına yaptırımla­r kapsamında yasak getirildi. (Nevv York\aa)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye