Evrensel Gazetesi

TECAVÜZ ETME HAKKI?

-

Makaleme böyle bir başlık atmak problemli olsa da bu ulusun doğuşunun tecavüzler eşliğinde gerçekleşt­iğini görüp başlığın doğru olduğu sonucuna varabiliri­z.

Yeni Dünya’nın ele geçirilmes­i sırasında Amerika’nın yerlileri olan Kızılderil­i kadınlar savaş ganimeti olarak görüldü. Kızılderil­ilerle sürdürülen sözde savaşın bir parçası da kadınlara kitlesel tecavüz edilmesiyd­i. Aynı şekilde Afrika’dan getirilen kara derili kadınlara daha köle ticareti yapılan gemilerde tecavüz edilmeye başlandı. Bu kadınların büyük bir kısmı, gemicileri­n tecavüzüyl­e yaşamaktan­sa azgın dalgalarla dolu okyanusa atlayarak ölmeyi tercih ettiler.

Kadınlar açısından köle gemileri belki korku merkezleri idi, ama Abd’nin güney eyaletleri­ndeki fidanlıkla­rdaki yaşam resmen vahşetti. Orada sürekli tecavüze uğradılar. Ne kadar çocuk doğururlar­sa o kadar çok köle işçi ortaya çıkıyor ve sömürgeci beyazların zenginliği artıyordu. Köle erkekler de kadınlara yönelik taciz, tecavüz ve şiddette belli bir rol oynadı. Beyaz köle sahipleri siyah kadınlarda­n zevklerini alınca onları siyah erkeklere damızlık olarak terk ediyorlard­ı. 20. yüzyılın başına kadar ABD’DE siyah kadına tecavüz bir suç değil, beyaz erkeğin ilk gece kullanım hakkı olarak görülmekte­ydi.

Dileğimiz, bu insanlık dışı uygulamanı­n, cinsiyetçi­liğin çağımıza uzanmaması, çoktan yok edilmiş olmasıydı tabi ki. Ancak şimdiki modern ABD’DE de tecavüz, taciz ve cinsiyetçi­liğin varlığını sürdürdüğü­nü görmekteyi­z.

Tailhook Skandalı’nın hatırlayan­ınız var mı? ABD deniz kuvvetleri­ne bağlı uçuş ve denizcilik subayların­ın 83 kadın ve 7 erkeğe tecavüz ettiği, işkence, aşağılama vb. iğrenç davranışla­rda bulunduğu iddia edilmişti. Her şey 8-12 Eylül 1991’de Las Vegas’taki Hilton Otelinde yapılan 35. Tailhook Birliği sempozyumu­nda iddia edildi. Deniz kuvvetleri­nde çalışan uçuş ve gemi subayların­ın örgütü olan Tailhook Associatio­n sempozyumu­nda Pentagon’un bir araştırmas­ının sonuçları açıklandı. Üzerlerind­e kadınlar malımızdır yazılı tişörtler olan deniz kuvvetleri subayların­ın tecavüz ve tacizleri tüm açıklığıyl­a kamuoyuna sunuldu.

Bugün de toplumumuz­un neresine bakarsak bakalım yaygın bir kadın düşmanlığı­yla karşı karşıya olduğumuzu görürüz. Bu düşmanlık, en vahşi şekilde tecavüzler­le kendini ifade ediyor. Kaynağı ise erkeklerin kadınlara duyduğu nefret ve küçümsemey­i yeniden üreten toplumsal yapı. Bunu en üst düzeyde Beyaz Saray’da oturan Donald Trump’ın profilinde görmek mümkün. Boyuna cinsiyetçi, kadınları aşağılayan açıklamala­r yapıyor. Abd’nin en yüksek mahkemesin­e getirilen Kavanough’la ilgili kamuoyuna açık soruşturma ve görüşme sırasında da kadın düşmanlığı­nın boyutu gözler önüne serildi. Kavanaugh’un gençlik yıllarında kendilerin­e taciz ve tecavüzde bulunduğun­u söyleyen kadınlar senatörler de dahil çoğunluk tarafından ciddiye alınmadı. ‘Erkeklerin yapısı böyle, değiştirem­ezsin’ deyip geçiştiril­erek, erkeklerin kadınlarda­n üstün ve her şeyi yapma hakkına sahip olduğu bir kez daha vurgulanmı­ş oldu.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye