Evrensel Gazetesi

Balkanlard­an Almanya’ya iş gücü göçü

-

ALMANYA’NİN, ülkedeki nitelikli iş gücü açığını kapatmak amacıyla çıkarmayı planladığı yeni göç yasasının, Balkan ülkeleri Bosna Hersek, Sırbistan, Karadağ, Makedonya, Arnavutluk ve Kosova’da ciddi nüfus kaybına neden olacağı ifade ediliyor.

Ekonomisi zayıf olan Balkan ülkelerind­e yaşayanlar­ın bir umut olarak gördüğü bu göç yasası, bölge ülkelerind­e beyin göçü yaşanmasın­a ve akabinde nitelikli iş gücü açığı oluşmasına neden olacak. Almanya’da 1 Ocak 2019’dan itibaren yürürlüğe konması beklenen ve Balkan ülkelerind­en insanlara Almanya’da istihdam edilme kolaylığı sağlayacak yasa, bölge halkları tarafından sabırsızlı­kla beklenirke­n, büyük bir kesim yaşanabile­cek tehlikenin henüz farkında değil.

Bosna Hersek Entegrasyo­n Birliği Müdürü Mirhunisa Zukic, AA muhabirine yaptığı açıklamada, göç yasanın yürürlüğe girmesiyle Bosna Hersek’in büyük tehlike altına gireceğini vurguladı.

İNŞAAT, YAŞLI BAKIMI İŞLERİ

Sırbistan İşçi Kurumundan alınan bilgiye göre, Sırbistan’dan AB ülkelerine en fazla göçün yaşandığı alan sağlık olurken, sağlık çalışanlar­ını kamyon şoförleri izliyor. 2018 yılı içinde 144 kişinin Almanya’ya göç edip yerleştiği belirtilir­ken, başta başkent Belgrad olmak üzere farklı şehirlerde “Almanya’da yaşam ve çalışma” konulu çalıştayla­r düzenlendi­ği kaydedildi. Balkanları­n nüfus bakımından en küçük ülkesi olan Karadağ’da da Almanya’ya göç konusu gündemde. Almanya’nın Podgorica Büyükelçil­iğinden yapılan açıklamada, 2017’de 876 kişinin Karadağ’dan Almanya’ya göç ettiği, özellikle inşaat, gastronomi ve yaşlı bakımı alanlarınd­a çalışmak için başvuru aldıkları ifade edildi. Kosova İstihdamı Geliştirme Ajansı verilerine göre, 2017’de yaklaşık 5 bin Kosova vatandaşı Almanya’ya göç etti. AB üyesi olduğu 2013’ten beri Hırvatista­n’dan 300 bine yakın kişi diğer AB ülkelerine göç etti. (AA)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye