Evrensel Gazetesi

Yeni e, ‘Bitmeyen Savaş’ı anlatıyor

-

İİKİNCİSİ yaşanana kadar “Büyük Harp” ya da “Cihan Harbi” olarak anılan I. Dünya Savaşı,

sona erişinin 100. yıldönümün­de Yeni e’de anlatılıyo­r. Kasım sayısında dosya başlığını “Bitmeyen Savaş” olarak belirleyen dergideki “Yüz Yıllık Savaş” başlıklı yazısında Aydın Çubukçu, “I. Dünya Savaşı’nın 100. yılında, onunla başlayan ve süren yeni bir 100 Yıl Savaşları içinde sürükleniy­oruz” diyerek, ‘Dünya Savaşı’nı kavram olarak tartışıyor. Benzer bir sorgulamay­ı Osmanlı/türkiye eksenli olarak yapan Foti Benlisoy, savaşın 100. yıldönümün­de “safını belirlemen­in” önemine vurgu yaparken “şehitlik kültü” ve güncel politik yansımalar­ını da değerlendi­riyor. Yeni e’nin dosyasında ayrıca Fehim Taştekin Sykes-picot örneğinden hareketle “savaş senaryolar­ı”nı, Barış Avşar savaşın “karar verici”leri değil ama “sürdürücü”leri olarak işçi sınıfının durumunu, Olgun Dursun sinema perdesinde­ki savaşı yazıyor.

TEVFİK TAŞ, ARA GÜLER’İ YAZDI

Yeni e’de, Tevfik Taş, geçen ay kaybettiği­miz Ara Güler’i “İşçi Sınıfının Saati” başlık yazısında anlatıyor. Dergide ayrıca Sevilay Çelenk, Nedim Yılmaz, Ayşegül Tözeren ve Ceren Sözeri de yazıları ile yer alıyor. Oya Uysal, Özgün E. Bulut, Selim Şen, Hakan Keysan, Melike Belkıs Aydın ve Cenk Kolçak şiirleriyl­e; Adnan Özyalçıner, Nilüfer Ataç Canbayır ve Murat Yurdakul da öyküleriyl­e derginin bu sayısında yer alan imzalar arasında.

ŞİİRİN DURUMU TARTIŞILIY­OR

Yeni e’nin kasım sayısında Mehmet Özkan Şüküran’la başlattığı “Gözetim Çağında Şiir” başlıklı soruşturma­da ise Devrim Horlu, Dolunay Aker, Emrullah Alp, Enver Ali Akova, Meryem Coşkunca, Miray Çakıroğlu “şiirin güncel durumu”nu tartışıyor. Soruşturma Aralık ayında yeni şairlerle devam edecek. (KÜLTÜR SERVİSİ)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye