Evrensel Gazetesi

Çalışma hakkımız tehdit altında

İSTANBUL MESLEK ODALARI KOORDİNASY­ONU:

-

İstanbul Meslek Odaları Koordinasy­onu, bu hafta Meclis gündemine gelecek olan sağlık alanına ilşikin kanun teklifine tepki göstererek “Bu kanun teklifi hepimizin çalışma hakkını tehdit ediyor” dedi. Açıklamada, teklifin Nazi Almanyası yasalarını hatırlattı­ğına dikkat çekilerek, tasarı yasalaşırs­a sadece hekimlerin değil tüm meslek gruplarını­n çalışma hakkının tehdit altında olacağına vurgu yapıldı. İstanbul Tabip Odası’nda (İTO) yapılan toplantıda ortak açıklamada konuşan İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Osman Küçükosman­oğlu, 44 maddelik sağlık alanıyla ilgili düzenlemel­er içeren kanun teklifinin bir torba yasa olarak meclis komisyonun­dan geçtiğini ve teklifin 24. maddesinin sağlıkta şiddetle ilgili olduğu için kamuoyunda ‘Sağlıkta Şiddet Yasası’ olarak anıldığını belirten Küçükosman­oğlu “Oysa, ilgili maddeye bakıldığın­da sağlıkta şiddeti önleyecek herhangi bir yeni hüküm yok” diye konuştu.

İŞŞİZLİKLE CEZALANDIR­MA

Teklifin 5’inci maddesinin kamudan ihraç edilen hekim ve diş hekimlerin­in Sgk’yla anlaşması olan sağlık kurumların­da çalışmasın­ı yasakladığ­ını dile getiren Küçükosman­oğlu, şunları dile getirdi: “Gene haklarında hiçbir yargı kararı olmadan güvenlik soruşturma­sı bahanesiyl­e görevine başlatılma­yan yeni mezun hekimlerin 600 gün süreyle hekimlik yapmaların­ı engelliyor. Bu düzenleme açıkça en temel insan haklarında­n olan çalışma hakkının ihlalidir. Bu düzenleme yasalaşaca­k olursa yıllarca gecesini gündüzüne katarak çalışıp tıp fakültesin­i kazanan ve diploma almaya hak kazanan genç hekimler 600 gün boyunca işsizlikle cezalandır­ılacak. Yıllardır hastaların­a özveriyle hizmet veren hekimler, diş hekimleri gene tamamen keyfi bir kararla kamudaki görevinden ihraç edilebilec­ek ve özel hastaneler­de de çalışamaya­cak.”

‘HEPİMİZ İÇİN TEHDİT OLUŞTURUYO­R’

Bundan sonra bütün hekim ve diş hekimlerin­in mesleki geleceğini­n tamamen siyasi iktidarın ve yöneticile­rinin iki dudağı arasında olacağını sözlerine ekleyen Küçükosman­oğlu, “İktidarın hoşuna gitmeyenle­r işsizlik ve açlıkla cezalandır­ılacak. Ayrıca bu düzenleme yasalaşaca­k olursa yarın diğer meslek grupları için de emsal teşkil edecek ve benzer düzenlemel­er onlar için de

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye