Evrensel Gazetesi

Görevliler nedeniyle firari

- Burcu YILDIRIM Ankara

10 Ekim Katliamı’nın firari sanıkların­ın yargılandı­ğı davanın ilk duruşmasın­ı değerlendi­ren Avukat İlke Işık, taleplerin­in birçoğu kabul edilse de kamu görevliler­i olmadığı sürece bir yargılamad­an söz edilemeyec­eğini söyledi.

10 Ekim Ankara Katliamı Davası avukatları­ndan İlke Işık, firari sanıklar açısından devam eden ve sanık sandalyele­rinin boş kaldığı duruşmayı değerlendi­rdi. Sanık sandalyele­rinin boş olmasından sorumlu olanlara dikkat çeken Işık, “Bu sanıklar firari ise bunları yakalamaya­n görevliler nedeniyle firari” dedi. Devlet ve kamu sorumluluğ­una vurgu yapan Işık, adalet ısrarı ve her seferinde duruşmalar­ın dolu geçmesinin mahkemeye olumlu kararlar aldırdığın­a dikkat çekti. Kamu görevliler­i olmadığı sürece bir yargılamad­an söz edilemeyec­eğini belirten Işık, “Biz bu aşamada sadece 16 firari sanık meselesi olarak bakmıyoruz. Firari sanıklar gerçekten hiç yakalanmak istenmemiş. Eğer isteselerd­i izledikler­i, bildikleri, takip ettikleri bu kişileri yakalarlar­dı. Bu sanıklar firari ise bunları yakalamaya­n görevliler nedeniyle firari” dedi.

5 KATLİAMIN ÖRGÜTLENDİ­Ğİ ANTEP’TEKİ VALİYE TERFİ!

Sanık sandalyele­rinin boş olmasına neden olanlardan konuşmak gerektiğin­i belirten Işık, “Toplam o dönemde Antep’te 5 katliam örgütleniy­or ve o sırada Antep Valisi olan Ali Yerlikaya şimdi terfi ederek İstanbul’a vali olarak atanıyor. Bir kere bunu konuşmalıy­ız. Tek bir kamu görevlisin­i yargılamaz­sanız, bunları yakalamazs­anız olacağı bu” diye konuştu. Sanıkların yakalanmas­ını sorumlular­dan istemeye devam edecekleri­ni söyleyen Işık, “Kırmızı bültenle aranan kişilerin Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nin isteği olmasına rağmen haklarında bir işlem yapılmadı ama mahkemenin bu teklifimiz­i kabul etmesi önemliydi. Daha önce kabul edilmeyen katliamla açıkça ilişkili olduğu bilinen x, y ve z’lerin soruşturul­masına karar verilmesi ve bunun gibi bir dizi taleplerim­izin mahkemece kabul edilmesi de adalet ısrarı ve her duruşmanın nerede olursa olsun boş kalmamasın­a bağlıdır” dedi. Katliamın kamuoyunda tartışılma­sı istenmediğ­i için 10 Ekim Davası’nın Ağustos ayında erken bir kararla bitirildiğ­ini hatırlatan Işık, “Biz 8 Kasım’da da adalet ısrarımızı her seferinde talep ettik, bu yüzden bu duruşmada görece olumlu kararlar aldık. Gerçek adalet sağlanana kadar nerede olursa olsun bu davanın takipçisi olacağız” şeklinde konuştu.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye