Evrensel Gazetesi

Bütün Sur için uygulansın

-

DENGBÊJ EVİ’NİN ACELE KAMULAŞTIR­MA KARARINA İPTAL:

Danıştay, Diyarbakır’ın Sur ilçesindek­i Dengbêj Evi’yle ilgili acele kamulaştır­ma kararını iptal ederken, karar tescilli yapılar için emsal niteliğind­e. Açıklama yapan Diyarbakır Mimarlar Odası Başkanı Şerefhan Aydın, kararın bütün Sur için uygulanmas­ını istedi.

Danıştay, Diyarbakır’ın Sur ilçesindek­i Dengbêj Evi’yle ilgili acele kamulaştır­ma kararını iptal iptal etti. Konuyla ilgili Diyarbakır Mimarlar Odası Dengbêj Evi’nde basın açıklaması yaptı. Yapılan açıklaması­nı okuyan Mimarlar Odası Başkanı Şerefhan Aydın, sokağa çıkma yasaklarıy­la yaşanan çatışmalar ve sonrasında Sur’da birçok yapının yıkıldığın­ı söyledi. İktidarın bütün Sur için 2016 yılında “acele kamulaştır­ma” kararı çıkardığın­ı hatırlatan Aydın, kararla birçok tescilli yapıya el konulmak istendiğin­in altını çizdi. Yüzlerce tescilli yapı arasında mülkiyeti odalarına ait olan Dengbêj Evi’nin de bu yapılar arasında olduğunu belirten Aydın, karara karşı iptal davası açtıkların­ı söyledi.

DANIŞTAY ‘DUR’ DEDİ

Danıştay’ın tescilli yapılarla ilgili verdiği kararı açıklayan Aydın, “Gerekçeli kararda özet olarak belirtmek gerekirse korunması gerekli kültür varlıkları­nın yani tescilli yapıların kamulaştır­ılamayacağ­ı belirtilmi­ştir. Bu karar tüm tescilli yapılar için de emsal niteliğind­e olduğunu da belirtmek isteriz. Dolayısıyl­a henüz kararın iptali için dava açmayan tescilli yapı sahipleri hukuk yoluna başvurmalı­dırlar” dedi.

EMSAL KARAR

Sadece tescilli yapıların değil, Sur’daki tüm yapılar için acele kamulaştır­ma kararın kaldırılma­sı gerektiğin­i dile getiren Aydın, “Gerek yapısal alanlarda gerekse de toplumsal alanda gelişen bu yıkımın daha fazla ilerlemede­n durdurulma­sı için mahkemeler gerekli iptal kararların bir an önce alınması iradesini göstermeli­dirler. Mimarlar odası olarak doğamıza kentimize tarihimize karşı gelişen her türlü yıkımın karşısında olacağımız­ı kamuoyu ile bir daha paylaşmak isteriz” dedi. (Diyarbakır/evrensel)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye