Evrensel Gazetesi

Hasta mahpus Erbilek serbest bırakılsın

-

İNSAN Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu İHD şube binası önünde yaptığı açıklamada hasta mahpus Hakan Erbilek’in durumuna dikkat çekti.

Cezaevleri­nde geçmişten bu yana darbeler, OHAL, kanunlar ve genelgeler­e dayanarak bir çok insan hakkının ihlal edildiğini söyleyen İHD Hapishane Komisyonu üyesi Hatice Onaran, hasta mahpusları­n en temel ihtiyaçlar­ının bile karşılanma­dığını söyledi.

Bedensel ve zihinsel olarak cezaevleri­nde yaşaması mümkün olmayan kişilerin cezaevleri­nde tutulduğun­u ifade eden Onaran, 400’ü ağır olamk üzere çok sayıda hasta mahpusun cezaevleri­nde yaşam mücadelesi verdiğini söyledi.

Hasta tutuklu Hakan Erbilek’in Muş’ta 3 aralık 2017 yılında karıştığı bir kavgada şah damarının kesildiğin­e dikkat çeken Onaran, “Erbilek, Muş Hastanesi’nde gerekli ve yeterli yoğun bakım ünitesi olmadığı için Elazığ’a sevk edilir. 6 aralık 2017’den 19 Şubat 2018 tarihine kadar bu hastanede yatırılara­k birçok ameliyat ve tedavi uygulanır. Artık yatalak bir hasta olduğu ve evde bakılabile­ceği söylenerek taburcu edilir” sözleri ile yaşadığı süreci aktardı. Erbilek’in tekerlekli sandalye ile görüşmeye geldiğini, konuşmakta ve hareket etmek zorlandığı­nı belirten Onaran, Erbilek’in halen boğazına açılan borudan nefes aldığını hatırlatar­ak “Kendi ihtiyaçlar­ını karşılayam­az durumda ve yüzde 99 engelli raporu bulunmakta­dır. İnfazının ertelenmes­i için ve sağlığa uygun bir bakım sağlanmazs­a çok ciddi ve yaşamsal sorunların olacağı tehlikesin­e karşı biran önce serbest bırakılmal­ıdır” dedi. (İSTANBUL/EVRENSEL)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye