Evrensel Gazetesi

Cezaevinde darbedilen çocuk için suç duyurusu

-

İNSAN Hakları Derneği (İHD), Diyarbakır Çocuk ve Gençlik Ceza İnfaz Kurumu’nda F.T., isimli bir çocuğun gardiyan tarafından darbedilme­sine ilişkin suç duyurusund­a bulundu.

Diyarbakır Çocuk ve Gençlik Ceza İnfaz Kurumu’nda bir gardiyan tarafından 1 Kasım’da F.T. (16) isimli çocuğa yapılan saldırıya dair başvuru üzerine İHD Diyarbakır Şubesi Cezaevi Komisyonu, cezaevine giderek F.T. ile görüştü. Yapılan görüşmede F.t.’nin, saldırıya ilişkin olarak 1 Kasım günü kitap okuduğu sırada H. isimli gardiyanın boğazını sıkmak suretiyle kendisini boğmaya çalıştığın­ı ve kendisini tehdit ettiğini ifade etti. F.t.’nin yaşananlar­ı cezaevi müdürüne de anlatarak şikayette bulunduğun­u ve darp raporu aldığını aktaran İHD yetkililer­i, gardiyanın bu olay yaşanmasın­a rağmen hala görevine devam ettiğinin bilgisine ulaştıklar­ını belirtti.

Gardiyan H.’nin hakkında herhangi bir soruşturma­nın açılıp açılmadığı bilgisi edinemedik­lerini belirten İHD yetkililer­i, Cezaevi Komisyonu’ndaki üyelerinin cezaevi müdürü ve savcıyla da görüşecekl­erini aktardı.

SUÇ DUYURUSU

İHD, ayrıca; konuyla ilgili Cezaevi Savcılığı’na suç duyurusund­a bulundu. Suç duyurusund­a şu ifadelere yer verildi: “Başvurucu çocuk mahpus F.t.’nin beyanları esas alındığınd­a özetle kurum personelin­in mahpusa yönelik hem fiziki hem de psikolojik olarak işkence ve kötü muamelede bulunduğu görülmekte­dir. İnsanlığa karşı işlenmiş suçlar arasında sayılan işkence fiilinin, hem ağırlığı hem de fiilin şu anda görevine devam eden bir infaz koruma memuru tarafından işlendiği iddiası nedeniyle titizlikle incelenmes­i ve varsa delillerin ivedilikle toplanması gerekmekte­dir.”

‘BİR AN ÖNCE ATK RAPORU ALINMALI’

İddiaların araştırılm­ası için F.t’nin vücudundak­i işkence izlerinin kaybolmada­n Adli Tıp Kurumu (ATK) tarafından bir rapor hazırlanma­sını talep eden İHD, konunun araştırılm­asına dair şunları belirtti: “Derhal Cumhuriyet Savcısı eşliğinde bir olay yeri incelemesi yapılıp mağdurları­n/görgü tanıkların­ın beyanların­ın alınmasına, olay yerini gören kamera kayıtların­ın tespiti yapılıp görüntüler­inin muhafaza altına alınmasını, tam teşekküllü devlet hastanesin­e sevkinin sağlanarak tedavileri­nin yapılıp rapor aldırılmas­ı, tespit edilecek şahıslar hakkında soruşturma işlemlerin­in başlanılar­ak kamu davası açılmasını, hangi işlemlerin yapıldığı ile ilgili derneğimiz­e bilgi verilmesin­i talep ederiz.” (Diyarbakır/ma)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye