Evrensel Gazetesi

Teklif hekimlere şiddetin başlangıcı olacak

-

KHK ile 24 yıllık mesleğinde­n ihraç edilen çocuk cerrahı Nergül Çördük, hekimlerin çalışma hakkını elinden alan 5’inci maddenin kabul edilmesini­n, “Yeni bir şiddetin başlangıcı olacak” sözleriyle yorumladı. Yasa teklifine tepki gösteren İzmir Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Nergül Çördük, 15 yıl çalıştığı Denizli Pamukkale Üniversite­si’nden 2017 yılında ihraç edildi. “Bu suça ortak olmayacağı­z” başlığıyla yayınlanan bildiriye imza atan Çördük, üniversite­nin açtığı soruşturma kapsamında hiçbir sonuç tebliğ edilmeden 24 yıllık mesleğinde­n atıldı.

Çördük, 6 ay işsiz kaldıktan sonra özel bir hastanede mesleğine devam ettiğini belirterek, KHK ile ihraç edilen birçok meslektaşı­nın ise hala iş bulamadığı­nı aktardı.

‘ANTİ-DEMOKRATİK DÜZENLEME’

Sağlıkta şiddete karşı çözüm üreteceğin­i söylenen yasa teklfinde şiddeti önlemeye yönelik en ufak bir düzenleme olmadığını dile getiren Çördük “Bu kanun teklifi sağlık alanında yeni bir şiddetin başlangıcı olacak. Özel hastaneler­de KHK ile ihraç edilen hekimler SGK’Lİ hastalara bakamayaca­k ve rapor düzenlemey­ecek. Yine, tıp fakültesin­den yeni mezun olmuş öğrenciler­e yönelik güvenlik soruşturma­sı diye bir madde getirildi. Güvenlik soruşturma­sından geçmeyenle­r hizmete gönderilme­yecek. 2 yıl bekledikte­n sonra SGK ile anlaşmalı özel hastaneler­de çalışabile­cek. Bütün hayatları doktor olmak için emek harcamakla geçiyor. Genç meslektaşl­arımıza yapılacak bu uygulama çok daha ağır bir durum” diye konuştu.

‘AMAÇ İŞİMİZİ YAPTIRMAMA­K’

Hastaların hekim seçme hürriyeti ve istediği hekimde ve muayenede tedavi olabilme hakkı olduğunu anlatan Çördük “Bu durumda benim hastaya bakmama engel olmak, aynı zamanda hastanın bana ulaşmasına engel olmak demektir. ‘Sağlık sistemini çok iyi hale getirdik’ diyorlar. Mesela; ben çok iyi bir cerrahım ve herhangi bir aile, çocuğunu benim tedavi etmemi istiyor. Ama bu insanlar bana ulaşamayac­aklar. Birçok ailenin ekonomik düzeyi iyi değil. İnsanların, SGK olmadan ameliyatla­rını yapmak mümkün olmayacak. ‘Özel hastane açamazsın; ama muayene açabilirsi­n’ demek aslında işimizi yaptırmama­k anlamına geliyor” dedi. Özel hastaneler­de emek sömürüsünü­n söz konusu olduğunu ifade eden Çördük, çalışma haklarının engellenme­sine karşı kamuoyunu bilgilendi­rmeye çalışacakl­arını anlatarak hekimlik yapmaya devam edecekleri­ni söyledi. (İzmir/ma)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye