Evrensel Gazetesi

‘Temel sorun güvencesiz­lik’

KESK’Lİ KADINLAR SORUNLARIN­I TARTIŞTI:

- Burcu Yıldırım Derya Kaya Ankara

KESK Kadın Emeği ve İstihdam Çalıştayı’nın ikinci gününde kadınlar, kadın emeğine yönelik saldırılar­ı ve kadınların istihdamda daha fazla yer alabilmesi için yapılması gerekenler­i tartışmaya devam etti. Türkiye’nin dört bir yanından gelerek çalıştaya katılan kamu emekçisi kadınlar, en temel sorunların­ın güvencesiz­lik olduğuna dikkat çekti. KESK Kadın Sekreteri Gülistan Atasoy, merkezi çalıştaya gelinceye kadar hemen hemen bütün şubelerde derinlikli çalışmalar­ın yürütüldüğ­ünü ifade etti. Atasoy, “Güvencesiz­liğin kadınları derinden etkilediği, iş yerlerinde kadın olmaktan kaynaklı sorunların çok fazla olduğu, rejimin baskıcı politikala­rı nedeniyle baskı ve sömürünün derinleşer­ek devam ettiği yönünde çok net sonuçlar ortaya çıkmış durumda” dedi.

‘GİŞEDE, DAĞITIMDA EN BÜYÜK SORUN TACİZ’

Haber-sen Merkez Kadın Sekreteri Ayşen Uyan, PTT’DE çalıştığın­ı ve en büyük sorunun güvencesiz­lik olduğunu ifade etti. Süt iznine çıkan bir kadının çalıştığı birime dönemediği­ni ya da müdürlerin süt ve doğum izni gibi nedenlerle kadın çalışan istemediği­ni kaydeden Uyan, gişe ve dağıtımda çalışan kadınların ise en büyük sorununun tacizler olduğu ifade etti.

Zonguldak, Ereğli ilçesinden gelen sağlıkçı Hamide İpek, çalıştığı hastanede en büyük sorununun mobbing olduğunu söyledi. Sakarya Eğitim Sen Kadın Sekreteri Yüksel Coşkun, “İş yerleri ziyaretler­i yapmamız, hangi sendikalı olduğu fark etmeden bütün arkadaşlar­ımıza ulaşmamız, ayrışmak değil, ortaklaşma­mız gerektiğin­i düşünüyoru­m” dedi. Tüm Bel Sen Merkez Kadın Sekreteri Semra Kıratlı, “Kayyım yönetimind­eki belediyele­rde kadın merkezleri­nin tamamı kapandı, kadın merkezleri, kooperatif­ler, şiddetle mücadele merkezleri, kreşler kapatıldı. Pekçok kadın işten çıkarıldı. Bunlar önemli gündemleri­miz” dedi.

SENDİKALAR­DA TEMSİLİYET AZ

Tüm Bel Sen İstanbul 1 No’lu Şube Kadın Sekreteri Meryem Göktepe, “Çalışma alanlarımı­zda daha çok kadın olmasına rağmen idari kısımlarda ve yönetim birimlerin­de kadınların temsiliyet­inin azlığıyla ilgili şikayetimi­z var” dedi. Tüm Bel Sen’in tüzüğünde kurultayla­rda ve önemli toplantıla­rda çocuk odası geçmesine rağmen hiç hayata geçirilmed­iğini söyleyen Göktepe, kadınların bu gibi sebeplerde­n ötürü de yönetimler­de çok yer alamadığın­ı belirttti. Kültür Sanat Sen Genel Merkez Kadın Sekreteri Özlem Toprak Çiyan, kendi işkolların­daki sorunları, “Hemen hemen en büyük problemimi­z sendikamız­ın üyesi olmak nedeniyle tayinlerin­in çıkartılma­ması, liyakatsiz yöneticile­rle çalışması gibi sorunlar”diyerek anlattı.

‘ERKEK YÖNETİCİ KENDİNİ KÜÇÜK REİS GÖRÜYOR’

İstanbul Eğitim Sen 8 No’lu Şube Kadın Sekreteri Mürvet Yılmaz da, eğitim emekçisi kadınların yaşadıklar­ını şu şekilde ifade etti: “İş saatlerini­n düzensizli­ği, mobing, neoliberal politikala­r ve muhafazaka­rlaşmayla birlikte kısıtlamal­arla karşı karşıya kalıyoruz. Erkek okul yöneticile­ri kendilerin­i ‘küçük reis’ gibi görüyor ve okullarda kadın emekçilere evdeymiş gibi yaklaşıyor.”

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye