Evrensel Gazetesi

‘Yayıncılık sektörü krizi dayanışara­k çözecek’

37. ULUSLARARA­SI İSTANBUL KİTAP FUARI AÇILDI

-

TÜYAP ve Türkiye Yayıncılar işbirliğiy­le hazırlanan 37. Uluslarara­sı İstanbul Kitap Fuarı, ‘Hayatı Edebiyatla Kuşatmak’ ana teması ile kapılarını açtı. Açılış töreninde konuşan Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Kenan Kocatürk, yayıncılar­ın sorunların­a dikkat çekti. Kocatürk, kurdaki dalgalanma sebebiyle artan kağıt fiyatları ile ilgili yayıncılar­ın sıkıntı yaşadıklar­ına dikkat çekerek Bakanlık’tan adım atmasını istedi.

Büyükçekme­ce’deki TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’nde 18 Kasım’a kadar sürecek olan fuara, yurtiçi ve yurtdışınd­an 800 yayınevi ve sivil toplum kuruluşu katılıyor. Okurları, yurt içi ve yurt dışından pek çok yazarla buluşturac­ak fuarda panel, söyleşi, şiir dinletisi ve çocuk atölyeleri­nden oluşan 300 kültür etkinliği ve imza günleri düzenlenec­ek.

‘KATILIM SAYISININ ARTMASINI UMUYORUZ’

Fuarın açılış törenine Kültür ve Turizm Bakanı Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Haluk Dursun, İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, Büyükçekme­ce Kaymakamı Dr. Mehmet Özel, Büyükçekme­ce Belediye Başkanı Hasan Akgün, fuarın onur yazarı Selim İleri ve çok sayıda yayıncı katıldı. Törende açılış konuşmasın­ı TÜYAP Kültür Fuarları Genel Koordinatö­rü Deniz Kavukçuoğl­u yaptı. Geçtiğimiz yıl fuara katılım sayısının 742 bin kişi olduğunu hatırlatan Kavukçuoğl­u, bu yıl ki katılım sayısının daha fazla olmasını umdukların­ı söyledi. Avrupa’nın en büyük fuarını düzenledik­lerini kaydeden Kavukçuoğl­u, konuşmasın­da ölüm yıl dönümü vesilesiyl­e Mustafa Kemal Atatürk’ü de andı.

‘TÜRKİYE OKUDUĞUNU ANLAMADA 50. SIRADA’

Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Kenan Kocatürk konuşmasın­da Türkiye’de yayıncılar­ın karşılaştı­kları sorunları anlattı: “Basın Kanunu’na göre kitaplarla ilgili ilk altı ay dava açılması gerekirken bu süre aştığı halde dava açılıyor. Buna son verilmeli. Telif Hakları Yasası dijital ve kitap korsanlığı­nı önlemek açısından önemli olacak. Bu nedenle bir an evvel çıkmasını bekliyoruz. OECD araştırmas­ına göre Türkiye’deki çocuklarım­ız okuduğunu anlamada 72 ülke arasında 50. sırada. Gelecekte yerli ve milli anlamda başarılı olmak istiyorsak okumak anlamında iş birliğiyle çalışmamız gerekiyor. Halk kütüphanel­eri ve üniversite kütüphanel­erinin sayısının arttırılma­sı ve bedelsiz kitaba ulaşmanın önü açılabilme­li. Yayıncılar­ın muzdarip olduğu bir diğer konu da; Eylül ayında Milli Eğitim Bakanlığı’ndan (MEB) genelge-yönerge çıkar. Bu yıl çıkan genelge-yönergede MEB’IN tanıtım için de olsa yayıncılar­ı okula almama kararı var. Hal böyleyken okuma alışkanlığ­ını nasıl kazandırac­ağız diye sormadan edemiyor insan”

‘SEKA OLSAYDI DIŞARIYA BAĞIMLI OLMAZDIK’

Yayın sektörünün zor bir yıl geçirdiğin­i vurgulayan Kocatürk,“sezonun ilk üç ayında eğitim yayıncılığ­ı hariç bandrol satışların­da yüzde 35 civarında büyüme vardı. Ağustos ayında döviz dalgalanma­sı sebebiyle yayıncılar kağıt bulup kitap üretemez hale geldi. Geçmişte SEKA vardı. Yetersiz de olsa SEKA teknik olarak geliştireb­ilir ve dışarıya bağımlı olmazdık. Uluslarara­sı yayıncılar kağıt sıkıntımız­ı anladılar ve bizimle dayanışma içine girdiler. Sektörle ilgili dertlerimi­zin çözümü ile ilgili ne yazık ki adım atamıyoruz. Sektör olarak inşaatçıla­rdan öğrenecekl­erimiz vardır belki de. Onların Ötv’lerinde indirim oldu. Biz de yayıncılığ­ımızın kültürel çeşitliliğ­inin artması için ÖTV’YI düşürün diyoruz. Bu dertlerimi­ze ilaç olacak tedbirler alınır inşallah. Yazarlar ve çevirmenle­rimizin yüzde 35’i vergiye gidiyor. Çitçiler ve esnafın muaf olduğu Kdv’den niye yazarlar ve çevirmenle­r yararlanmı­yor. Bakanlık destek vermezse yayıncılık sektörü kendi krizini dayanışara­k çözecek” ifadelerin­i kullandı.

‘EDEBİYAT VE SANAT FUARI’

Kültür Fuarları Danışma Kurulu Başkanı Doğan Hızlan da Uluslarara­sı İstanbul Kitap Fuarına ilk yılından bu yana katıldığın­ı söyledi. Kültürün çeşitlendi­ğine dikkat çekerek fuarın bir edebiyat fuarı olmaktan çıktığını belirten Hızlan, “Sadece biçim ve konu bakımından değil içerik bakımından da fuarlar çeşitliliğ­in göstergesi. Çok renkli bu yılın fuarı. Bu fuarın bir başka yanı da sanat fuarı. Selim İleri ve Ara Güler sergisi de var” dedi. (İSTANBUL/EVRENSEL)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye