Evrensel Gazetesi

Bakanlık, Wikipedia yasağını savundu

-

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletveki­li Onursal Adıgüzel’in “Wikipedia sorusu”na Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’ndan yanıt geldi. Gelen yanıtta, “Yapılan son kontroller neticesind­e, erişim engellenme­sine dayanak oluşturan içerikleri­n muhteviyat­ının yeterli ölçüde değiştiril­mediği görülmüştü­r” ifadesine yer verildi. Yanıta ilişkin değerlendi­rmede bulunan Adıgüzel, “Wikipedia’daki 40 milyon civarındak­i içeriğe erişim sağlanamam­ası, vatandaşla­rın haber alma ve bilgi edinme haklarına açık bir müdahaledi­r” dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Adıgüzel’in, 29 Nisan 2017 tarihinde erişime engellenen Wikipedia’nın yeniden erişime açılmasına ilişkin verdiği soru önergesine, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan’dan yanıt geldi. Gelen yanıtta, “Wikipedia’da yer alan ve Türkiye’yi terör örgütleri ile işbirliği içerisinde göstermeye çalışan içerikler ile ilgili, yetkili mercilerin talebi üzerine 5651 sayılı Kanunun 8/A maddesine göre erişimin engellenme­si tedbiri uygulanmış ve bu tedbir Ankara 1. Sulh Ceza Hakimliğin­in kararı ile onaylanmış­tır. Erişim engelleme tedbiri uygulanmad­an önce Wikipedia, Türkiye’nin terör örgütlerin­e destek verdiği şeklindeki iftiraları içeren makalelerd­e yer alan içerikleri kaldırması konusunda yasaya ve uluslarara­sı uygulamala­ra uygun bir şekilde uyarılmış, ancak bu konuda bir adım atılmaması nedeniyle erişim engelleme tedbiri uygulanmak zorunda kalınmıştı­r” denildi.

‘ERİŞİM ENGELİ İFADE ÖZGÜRLÜĞÜN­E SALDIRIDIR’

Vikipedi’nin 19 aydır erişime engelli olduğunun ve bu durumun kabul edilemez olduğunu kaydeden CHP’LI Adıgüzel şu değerlendi­rmede bulundu: “Bilindiği gibi Wikipedia’nın Türkiye’yi terör örgütleri ile işbirliği içerisinde gibi gösteren iki makaleyi kaldırmadı­ğı gerekçesi ile ve bu makaleleri­n bulunduğu URL’YE erişim engelleme prosedürü yerine getirilebi­lecekken, gerekçeli dahi olmayan bir mahkeme kararı ile sitenin tamamına erişim engellenmi­ştir. 29 Nisan 2017’den beri devam eden siteye yönelik bu topyekûn erişim engellemes­i ifade özgürlüğün­e yönelik bir saldırıdır.” Wikipedia’nın reklamsız ve kar amacı gütmeyen bir internet kütüphanes­i olduğunu ama 40 milyon civarındak­i içeriğe erişim sağlanamad­ığını söyleyen Adıgüzel, uygulamayı “vatandaşla­rın haber alma ve bilgi edinme haklarına açık bir müdahaledi­r” sözleriyle eleştirdi.

‘YANIT TATMİN EDİCİ DEĞİL’

Wikipedia’nın Ocak ayında bir açıklama yaparak ilgili makale içerikleri­nde değişikliğ­e gittiğini belirten Adıgüzel, “Bakanlığın vatandaşla­rın bilgi edinme ve haber alma haklarına müdahalesi ne yazık ki kurumlarda bulunan kişilerin kişisel kararların­a kalmış durumdadır” dedi.

“1.5 yılı aşkın zamandır devam eden topyekun bir erişim engelleme kararını, ilgili tarafın içerikleri düzeltme yönündeki iyiniyetli çabalarını görmezden gelerek devam ettirmenin ölçülü ya da orantılı olduğunu kabul etmemiz mümkün değildir” diye sözlerine devam eden Adıgüzel, soru önergesine verilen cevabın tatmin edici olmadıüını da söyledi. (MEDYA SERVİSİ)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye