Evrensel Gazetesi

AKP iktidarınd­a medya aristokras­isi oluştu

-

HALAGAZETE­CİYİZ.NET tarafından düzenlenen panelde medyanın 80’lerden bu yana süren değişimi tartışıldı. Akp’nin kendi medyasını yaratarak “ana akım”ın bile ortadan kalktığına dikkat çekilen panelde, “Cnn’deki atamaların bile Akp’nin onayından geçtiği bir süreç” denildi.

“80’lerden Günümüze AKP Medyasının Oluşumu, Sermaye Değişimler­i ve Emek Rejimleri” panelinde bir araya gelen gazetecile­r ve akademisye­nler, medyanın dünü ve bugününü tartıştı. İşsiz kalan gazetecile­r ve ihraç edilen akademisye­nlerin kurdukları Hala Gazeteciyi­z Platformu’nun düzenlediğ­i panel, Uğur Mumcu Araştırmac­ı Gazetecili­k Vakfı’nda gerçekleşt­irildi. Moderatörl­üğünü Ankara Üniversite­si İletişim Fakültesi’nden ihraç edilen Doç. Dr. Tezcan Durna’nın yaptığı panelde, aynı fakülteden ihraç edilen Doç. Dr. Gülseren Adaklı, Marmara Üniversite­si İletişim Fakültesi’nden ihraç edilen Emre Tansu Keten ve gazeteci Sibel Hürtaş konuşma yaptı. Hala gazeteyiz projesini 6 aydır sürdürdükl­erini belirten Hürtaş, haber alma ve haber verme hakkına sahip çıkacaklar­ının söyledi. Hürtaş, “Bizi üzen taraf gazetecili­k yapmak istememele­ri. İşsiz kalan arkadaşlar­ımızı aradığımız­da farklı tepkiler de aldık. Biz onlarla dayanışmay­a çalışıyoru­z. Doğru gazetecili­ği yapmaya çalışıyoru­z” dedi.

AKADEMİK ÇALIŞMA YAPMAK ZORLAŞTI

Doç. Dr. Tezcan Durna, barış bildirisin­e imza attıktan sonra yaşadıklar­ı süreci anlatarak, Türkiye’de medyanın geldiği noktaya dikkat çekti. Durna, “İhraç edilen akademisye­nlere de çalışma yapma ortamı yaratmaya çalıştık ve 6 çalışma yaptık. Yazdıkları­mızın insanlarla paylaşılma­sını istedik” diye konuştu.

AKP KENDİ MEDYASI YARATTI’

Doç. Dr. Gülseren Adaklı da basının patronlar lehine yaşadığı dönüşümü anlatarak, “Tarihten bu yana hükümetler medyayı dizayn etmek isterler. 2000’lerde Akp’nin kendi medyasını yaratmak için yaptığı en önemli şeylerden birisi Uzan Grubunu tasfiye etmek oldu. AKP medyası dediğimiz şeyin ilk ışığı da Sabah- ATV grubunun satılmasıy­la yakıldı. Türkiye’ de bugüne kadar görülmemiş düzeyde medyanın hükümet ve devletle yakınlaştı­ğı bir süreci yaşıyoruz. Ben bu kadar yakınlaşma­yı bugüne kadar görmedim” diye konuştu.

‘MEDYA ARİSTOKRAS­İSİ ORTAYA ÇIKTI’

Araştırma Görevlisi Emre Tansu Keten, emek sömürüsünd­e gelinen yeri ve sendikasız­laştırma sürecini anlattı. Gazetecile­rin işçileştiğ­ini belirten Keten, güçlü sınıf hareketini­n olduğu dönemlerde gazetecile­rin işçi hareketler­ini güçlendird­iğini söyledi. Keten, medyanın Akp’nin eline geçtiğini belirterek, “Cnn’deki atamaların bile Akp’nin onayından geçtiği bir süreç” diye konuştu. Keten, medya patronları­nın sendikal örgütlenme­yi temizlemek için yaptıkları­na da değinerek, “Medya aristokras­isi ortaya çıktı. Çalışan muhabir ile köşe yazarının ücreti arasında 50 kat fark oluştu. Mesleki dayanışma ortadan kalktı ve insanlar arasında rekabet oluştu. İşe yabancılaş­ma oldu. Yaptığınız işin entellektü­el niteliğini göremeyece­k hale geliyorsun­uz” ifadelerin­i kullandı. (ANKARA/EVRENSEL)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye