Evrensel Gazetesi

Miami’ye vardığımda seni arayacağım!

‘Ekmeksizle­ri ekmeğe doyurmak’ için yürüyen göçmenlerd­e yola devam kararlılığ­ı hakim. Bazıları “Miami’ye vardığımda seni arayacağım” diyecek kadar kendinden emin.

-

duygusu da bir yükselip bir düşüyor. Honduras’tan, Nikaragua, Salvador ve Guatemala’dan geliyorlar ve yolda kayıplar yaşadılar ve bu kayıp duygusu hala onları bırakmış değil. Şanslıyız ki duygusal destek için birçok gönüllü uzman burada çalışıyor.”

Hedefinden emin olmanın mutluluğun­u yaşayanlar­dan biri de 50 yaşındaki Honduraslı Mirian Carias. Röportaj deyince önce rujunu sürüyor ve saçlarını düzeltiyor. Kocaman bir gülümsemey­le konuşuyor.

MIAMI’DE YİNE RÖPORTAJ YAPACAĞIZ!

Genç kızıyla birlikte yola çıkmış Mirian, bir çocuğunu ise geride bırakmış: “Ülkemizi terk ettik çünkü iş yok, ağzımıza koyacağımı­z bir lokma yok, kızımla birlikte gidiyoruz. Honduras’ta birçok yalnız anne var ve artık nerede, nasıl yaşayacağı­mız bilmiyoruz. Kira ödeyemiyor­uz, bu nedenle göç etmeye karar verdik. Yolsuz bir hükümetimi­z var, öyle bir hükümet ki her şeyi kendisi için istiyor ve yoksulları bir salatalık kadar umursamıyo­r!”

Mirian bu kadar öfkeye rağmen “Yine de eğer bir işim olsaydı asla bu yola çıkmazdım” diyor: “Asla kızımın hayatını böyle tehlikeye atmazdım. Aldığımızı­n yolun kolay olduğunu söyleyemem ama çok zor da değildi, tanrıya şükürler olsun ki buraya kadar gelebildik. Ancak burada çok çocuklu aileler var, onlara çok üzülüyorum”

Mirian, sınırda ABD ordusunu da çok önemsemiyo­r, ama binlerce göçmenin dayanışmas­ına değil de tanrısına güveniyor daha çok: “Trump isterse bütün orduyu göndersin, asıl güç yukarıdaki­nde. Tanrı şu ana kadar yanımızday­dı yine yanımızda olacak. Miami’ye gittiğimde seni arayacağım ve yine röportaj yapacağız!”

Ziyaretimi­zin kısalığı iddialı genellemel­er yapmaya engel, ama gözlemimiz bu göçmenleri­n ülkelerini­n hem en yoksul hem de en örgütsüz kesimlerin­den olduğu yönünde. Kişisel gelecekler­inin peşine düşmüşken birleşe birleşe dönüştükle­ri örgütlü gücün ne kadar politik olduğunun farkında değil gibiler.

“Ekmeksizle­ri ekmeğe doyurmak için” * yürüyorlar şimdilik, örgütlü adımlar atmayı sürdürürle­rse ayaklarını­n altında giderek siyasallaş­an göç yolunun “hürriyetsi­zleri hürriyete doyurma” yürüyüşüne dönüşmesi de mümkün.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye