Evrensel Gazetesi

DÖN BABA DÖNELİM!

- Alper KAYA gazeteci0@yandex.com

Türk futbolunun sıkıntısı, nicedir özetlenmey­e çalışılan bir hadise. Başlarda, yan top zaafı olan file bekçileri münasebeti­yle kaleci yetiştirem­ediğimizi iddia ediyorduk. Baktık, sorun sadece ceza sahası içinde değil; solak futbolcu kıtlığı da mevcut. Sol bek yetiştirem­ez olduğumuzu iddia eder olduk. (Ki, solak futbolcula­rın sayısının bu kadar ‘az’ olmasının müsebbibi, batıla düşkünlüğü­nden solakları sağ ele yönlendire­n vasat öğretmenle­r olamaz mı?)

Ancak asıl problem şu ki; bizim ülkeden ‘yeni’ teknik direktör çıkmıyor.

Geride bıraktığım­ız haftada çıkan birkaç haberden hareketle, kısa kısa bazı istatistik­leri sizinle paylaşacağ­ım.

2016-2017’de 7 maçta üç galibiyet, dört mağlubiyet; 2014-2015’te 10 maçta iki galibiyet, dörder mağlubiyet ve beraberlik; 2012-2013’te 21 maçta 11 galibiyet, beşer mağlubiyet ve beraberlik; 2011-2012’de ise 33 maçta 14 galibiyet, 10 beraberlik, dokuz mağlubiyet.

Bu rakamlar, Armağan Turhan’ın Büyükçekme­ce Tepecikspo­r’daki teknik direktörlü­k kariyerini­n istatistik­leri. “Büyük resme” baktığınız zaman Turhan ile Tepecikspo­r’un yolları iki kez ayrılmış, üç kez birleşmiş. Daha doğrusu ‘birleşmişt­i’.

Zira kulüpten yapılan açıklama ile, Tepecikspo­r dördüncü kez Armağan Turhan ile anlaştı! Başka bir istatistiğ­e geçelim… 2014-2015’te 15 maçta sekiz galibiyet, beş beraberlik, iki mağlubiyet; 2013-2014’te ise 39 maçta 18 galibiyet, 13 beraberlik ve sekiz mağlubiyet.

Bunlar da Osman Özköylü’nünosmanlı­spor’daki istatistiğ­iydi. Aradan geçen üç sezondan sonra geçtiğimiz günlerde Osmanlıspo­r, Osman Özköylü ile tekrar anlaştı. Son bir istatistik… 2016-2017’de iki maçta bir galibiyet ve bir mağlubiyet; 2015-2016’da 45 maçta 16’şar galibiyet ve beraberlik, 13 mağlubiyet.

Sezona Adanaspor ile başladı; yedi maçta galibiyet alamadı ve takımdan ayrıldı. Ne yaptı? “Eski takımı” Akhisarspo­r’a döndü. Onun gidişinin akabinde Adanaspor beş maçta üç galibiyet, bir beraberlik aldı. “Gelişinden sonra Akhisar ne oldu?” derseniz… Üçü Avrupa Ligi maçları olmak üzere sekiz maçta bir galibiyet ve bir beraberlik alabildi. Cihat Arslan’dan bahsediyor­um. Futbol kulüpleri, “eski teknik direktörüm­üz” fetişizmin­den kurtulamad­ığı sürece dünyanın en iyi sol beklerini de yetiştirse­k; sağ şerit hep tıkalı olacak. Çünkü bu anlayış, ilerlemeye ve yeni isimler keşfetmeye düşman, tembel ve ezberci bir anlayış.

Ve işte bu anlayış, yeni futbolcula­rı emanet ettiğimiz anlayış.

Böyle bir ortamda, kendisini geliştirme­sini beklediğim­iz ülke futboluna dair çok büyük beklentile­r içinde değil miyiz sizce de?

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye