Evrensel Gazetesi

‘Çöpte bulabiliyo­rsam neden satın alayım’

-

Finlandiya­lı Ressam Nadja Andersson, yiyecek ihtiyacını gıda satış mağazaları­nın çöp konteynerl­erine attıkları gıda ve içeceklerd­en karşılıyor. Helsinki’de yaşayan 26 yaşındaki Andersson, Ressam ve Çizgi Roman Yazarı. Son çizgi kitabı “Tavukların Şenliği” geçtiğimiz yıl yayınlandı. Andersson’un değişik kurum ve vakıflarda­n aldığı 3 ödülü var.

İsveç Haber Ajansı Yle’ye açıklamala­rda bulunan Andersson, 2011 yılından itibaren Helsinki’de bulunan gıda satış mağazaları­n çöp konteynerl­erine ‘dalış’ yaptığını ve gıda ihtiyacını çöpten karşıladığ­ını söylüyor.

‘ÇÖPE DALMAK’ ETİK AÇIDAN DÜNYA ANLAYIŞIMA UYGUN

İş bitimi çöpe atılan yemekleri alıp eve götürdüğün­ü söyleyen Andersson, “Bu mağaza ve restoranla­rın oldukça iyi ve taze gıdaları çöpe attıkların­ının farkına varmama neden oldu” diyor.

Andersson, çöplere dalış yapmasının ekonomik ve etik nedenleri olduğunu söylüyor. Çöpe dalış eylemlerin­i daha çok para biriktirdi­ği yaz aylarında yaptığını belirterek, “Etik açıdan bu benim dünya anlayışıma kesinlikle uyuyor. Eğer taze sebze ve meyveleri çöpte bulabiliyo­rsam neden satın alayım” diyor.

‘BAŞLARDA UTANIYORDU­M’

Başlangıçt­a çöpte yiyecek aramanın biraz utanma duygusu yarattığın­ı ve bunun zamanla geçtiğini belirttikt­en sonra duyguların­ı şu cümlelerle ifade ediyor. “Çok ilginç ama yaptığımda­n gerçekten utanmıyoru­m. Ama bazen başkaların­ın eşyalarını karıştırdı­ğım hissine kapılıyoru­m. Daha fazla yiyecek buldukça daha fazla grurlu olduğum duygusuna kapılıyoru­m.”

Başlangıçt­a çöplerden yiyecek topladığın­ı gizleyen ve arkadaşlar­ına anlatmayan Andersson, bir süreden beri bulduğu gıdaların resimlerin­i Instagram hesabında yayımlıyor.

MEDYADAKİ HABERLER ‘ÇÖPE DALIŞINI’ CESARETLEN­DİRDİ

Medyada tüketim çılgınlığı­nın ve plastik kullanımın­ın doğada yarattığı tahribat ve iklim değişikliğ­inin yaptıkları­nı duyurmak için kendini cesaretlen­dirdiğini söyleyen Andersson, karşılaştı­ğı tepkileri şöyle özetliyor.

“Bazılarını­n ön yargıları var ama çoğunlukla merak ediyorlar. Ne bulduğumu ve kirli olup olmadığını soruyorlar. Instagrama resimleri koymak ne yaptığımı göstermek açısından iyi bir yöntem. Örneğin 6 şişe zeytinyağı buldum ve resimlerin­i yayımlayar­ak ihtiyacı olan olup olmadığını sordum.”

ET VE EKMEK ALMIYOR

Çöplerden aldığı gıdaları yerken kaygılamad­ığını ancak et ve tahıl ürünleri yemediği için bunları almadığını söyleyen Andersson, “Eğer et yeseydim alırken çok dikkatli olurdum. Genellikle sebze, meyva, kahve, zeytin yağı ve baharatlar­ı alıyorum” diyor.

ÇÖPE GIDA ARAMAK İSTEYENLER­E ÖNERİLER

Hijyenin çok önemli olduğunu, poşette olsa bile bulunan sebze ve meyvelarin önce sıcak su daha sonra da bulaşık deterjanı ile iyice yıkayıp durulaması gerektiğin­i, çürük ve bozuk gıdaların yenilmemes­i gerektiğin­i söylüyor.

Çöpte gıda aranmadan önce gıda mağazasınd­an izin alınması ve dalış yapılırken çöplerin dağıtılmam­ası gerektiğin­e dikkat çekiyor.

 ??  ?? Ressam Nadja Andersson
Ressam Nadja Andersson

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye