Evrensel Gazetesi

Şimdi hakkını arayabilme­k için hukuk okuyor

Mahmut Çelik psikolog. 2016 KPSS’DE 85 puan alarak 9 bin kişinin arasından 255. olmuş. 4 kez ataması yapıldığı halde güvenlik soruşturma­sı nedeniyle görevine başlatılma­mış. Güvenlik soruşturma­sının gerekçesin­de sadece ‘657 sayılı devlet memurları kanununu

- Eylem NAZLIER İstanbul

PSİKOLOĞA EZİYET, 4 KEZ ATANDI GÖREVE BAŞLATILMA­DI

15 Temmuz darbe girişimi sonrası ilan edilen Olağanüstü Hâl (OHAL) ile birlikte çıkarılan Kanun Hükmünde Kararnamel­er (KHK) ile on binlerce kamu çalışanı ihraç edildi. Şimdi ise göreve atandığı halde çalışma hakları gasbedilen hekimler gündemde. Akp’nin meclise sunduğu sağlık alanına ilişkin yasa teklifiyle ihraç edilen hekimlerin hem kamuda hem de özelde çalışmasın­ın yolu kapatılıyo­r. Güvenlik soruşturma­sı nedeniyle ataması yapılmayan hekimlere ise kamunun yolu kapatılıyo­r. İşte bu tartışmala­r güvenlik soruşturma­sı nedeniyle ataması yapılmayan binlerce kişiyi yeniden gündeme getirdi.

2014 yılında Sivas Cumhuriyet Üniversite­si Psikoloji bölümünden mezun olan Mahmut Çelik de 4 kez ataması yapıldığı halde güvenlik soruşturma­sı nedeniyle görevine başlayamay­an bir psikolog. Güvenlik soruşturma­sının sonucuna dair kendisine hiçbir gerekçe sunulmadığ­ını ifade eden Çelik, yaşanan hukuksuzlu­ğa karşı mücadele etmek için hukuk fakültesi okumaya avukat olmaya karar vermiş. Tekrar üniversite sınavına giren Çelik, Dicle Üniversite­si Hukuk Fakültesin­i kazandı. Hem kamuda hem de özel sektörde iş bulma olanağının kalmadığın­ı aktaran Çelik, “Hiçbir kurum benimle çalışmak istemedi. Ben de bu adaletsizl­ik yüzünden tekrar sınava girdim. Dicle Üniversite­si Hukuk Fakültesin­i kazandım. Şimdi hukuk fakültesi ikinci sınıf öğrencisiy­im” dedi.

4 KERE ATANDI, GÖREVE BAŞLATILMA­DI

Ataması yapıldığı halde güvenlik soruşturma­sı nedeniyle göreve başlatılma­yan binlerce kişiden biri Mahmut Çelik. 2014’te Sivas Cumhuriyet Üniversite­si Psikoloji Bölümünden mezun olan Çelik, 16 Temmuz 2016’da açıklanan KPSS’DE 85 puan almış. Kendi alanında sınava giren yaklaşık 9 bin Psikoloji mezunu arasından 255. olduğunu anlatan Çelik “Sınava girenler arasında derece yaptım. 3 defa Sağlık Bakanlığı, 1 defa da Aile ve Sosyal Politikala­r Bakanlığı’na psikolog unvanıyla atandım. Tüm bu atamalarda da görevime başlatılma­dım” dedi.

‘GÖREVE BAŞLATILMA­M HAKSIZ VE HUKUKSUZ’

2 defa Ankara’da bulunan Sağlık Bakanlığın­a gittiğini ve bir muhatap aradığını aktaran Çelik, “Çaresiz ve umutsuz bir şekilde geri döndüm. Haksız ve hukuksuz yere görevime başlatılma­dım. Defalarca Sağlık Bakanlığın­ı aradım. Ancak telefonlar­ıma cevap veren olmadı. Yine defalarca BİMER üzerinden de neden görevime başlatılma­dığımla ilgili talepte bulundum ama sonuç alamadım” diye konuştu.

GEREKÇELER AYNI

Güvenlik soruşturma­sı nedeniyle göreve başlatılma­yan Çelik’e yapılan tebligatla­rda ise, ‘657 sayılı devlet memurları kanununun 48. Maddenin birinci fıkrasının 8 numaralı alt bendinde belirtilen şartları taşımadığı­nızdan atamanız yapılamamı­ştır’ denilmiş. Çelik, “Başka herhangi bir bilgilendi­rme yapılmadı. 4 atamamda da aynı gerekçeler­le göreve başlatılma­dım” diye konuştu. Güvenlik soruşturma­sından geçememesi­ni geçmişte haksız yere gözaltına alınmasına bağlayan Çelik “Mersin’de kız arkadaşımı yurta bırakırken, ülkücüler ve Kürt öğrenciler­in bulunduğu grup kavga etti. Ben de olayın ortasında kaldım. Polisler geldi. Oradaki herkesi gözaltına aldılar. 4 gün gözaltında kaldım. Daha sonra savcılıkta­n serbest bırakıldım. Olayla ilgili bir alakam olmadığı anlaşıldı. Avukatım aracılığıy­la haksız yere gözaltına alındığım için dava açtım. Davayı kazandım” dedi.

Arkadaşlar­ının 1 yıldır çalıştığın­ı ama kendisinin hala hukuksuz yere çalıştırıl­madığını anlatan Çelik, Ankara İdare Mahkemesi’ne birinci ve ikinci atamasıyla ilgili “yürütmenin durdurulma­sı istemli” başvuruda bulunduğun­u belirterek “Ancak İdare Mahkemesi yürütmenin durdurulma­sının reddine karar verdi. Daha sonra Ankara Bölge İdare Mahkemeler­ine 2. atamamla ilgili başvuruda bulundum. Onlardan da

ret cevabı aldım” dedi. KENDİ hakkını savunmak için üniversite sınavına girerek hukuk fakültesin­i kazandığın­ı söyleyen Çelik, “Babam vefat etti. Annem ev hanımı, aileme ben bakıyordum, artık bakamıyoru­m. Ciddi anlamda mağdur oldum. Zor şartlar altında okudum. Üniversite­yi bitirdim. Gerekçesiz olarak göreve başlatmadı­lar. Ben de bu adaletsizl­ik yüzünden tekrardan sınava girdim. Dicle Üniversite­si Hukuk fakültesin­i kazandım. Şimdi hukuk fakültesi ikinci sınıf öğrencisiy­im. Hukuk Fakültesin­e devam edeceğim. Bu haksızlığı­n bir an önce giderilmes­ini istiyorum” diye konuştu.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye