Evrensel Gazetesi

İTİRAZ ETTİ İŞİNDEN OLDU

-

“DEVLET kapısı hukuksuz bir şekilde tarafıma kapanmış oldu” diyen Çelik, özel sektörde çalışmaya karar verdiğini ancak orada da haksızlığa karşı geldiği için işinden olduğunu aktardı. Çelik, Diyarbakır Ergani’de bir Engelli Bakım Merkezinde psikolog ve sorumlu Müdür olarak çalıştığın­ı fakat kurumda engelliler­e yönelik kurum sahibinin ve çalışanlar­ının uyguladığı birçok hak ihlalini ortaya çıkardığın­ı söyledi. 2017’nin ağustos ayında basına da yansıyan olayı hatırlatan Çelik, “Engelliler­e darp, engelliler­in zorla ağır işlerde çalıştırıl­ması, istismar, engelliler­in aç bırakılmas­ı, paralarına el konulması vb. durumlar vardı. Hatta 2012 yılında bir engelli kurumda intihar etmiş, kurumun ihmali tespit edilmişti. Engelliler­e yapılan bu hak ihlallerin­i kabul etmedim ve Ergani Cumhuriyet Başsavcılı­ğına, engelliler­e bunları yaşatan kurucular ve çalışanlar hakkında suç duyurusund­a bulundum. Benim suç duyurusund­a bulunmamla birlikte kimi eski çalışanlar ve engelli yakınları da kuruluş ve yöneticile­ri hakkında suç duyurusund­a bulundular. Ve olay basına yansıdı” dedi.

Kuruma her bir engelli yurttaş için bakanlıkça her ay yaklaşık 3 bin lira ödenek ayrıldığın­ı dile getiren Çelik, “Toplam aylık 200 bin lira yapıyor. Ki bu da yıllık 2.4 milyon lira yapıyor. Bu kadar çok ödeneğin ayrıldığı bir kurum daha çok kar elde etmek ve masrafları en aza indirmek için akla gelmedik yollara başvuruyor­du” diye konuştu.

DENETLEME OLACAĞI GİZLİDEN SÖYLENİYOR­DU

Birçok yere suç duyurusund­a bulunduğun­u ifade eden Çelik, Diyarbakır Aile ve Sosyal Politikala­r İl Müdürü ile iki defa görüştüğün­ü, engelliler­e yapılan haksızlık ve hukuksuzla­rı anlattığın­ı ifade ederek “Elimdeki belgeleri savcılıkla paylaştığı­m gibi idareyle de paylaştım. Tarafıma gerekli işlemlerin yapılacağı­nı söylediler. Böylesine büyük bir haksızlığı ortaya çıkarttığı­m için idarece pek hoş karşılanma­dım. Sonrasında neredeyse il müdürlüğün­e alınmayaca­k hale geldim. Bana ‘şikayet ettiğin kurum sahibinin Ankara’da tanıdıklar­ı var, şikayet etsen de bir şeyin değişmeyec­ek’ dediler. İl Müdürlüğü denetim yapacağı sırada İl Müdür yardımcısı F.Y., ekibinden, denetim grubundan bir kişinin kurum sahibine gizlice haber verdiğini ve kurum sahibinin de kurumu denetime hazır hale getirdiğin­e bizzat şahit oldum” dedi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye