Evrensel Gazetesi

Davalarına emsal olabilir

- Cansu PİŞKİN İstanbul

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Arnaldo Otegi Mondragón, Sonia Jacinto Garcia, Rafael Diez Usabiaga, Miren Zabaleta Telleria ve Arkaitz Rodriguez Torres’i Bask Yurdu ve Özgürlük (ETA) örgütüne üye oldukları gerekçesiy­le mahkum eden İspanya hakimlerin­in sanıklar üzerinde baskı kurduğuna ve tarafsızlı­k ilkesini çiğnediğin­e hükmederek yeniden yargılanma­larına karar verdi. Prof. Dr. Yaman Akdeniz, AİHM’IN kararını, akademisye­n davaları ve yargı bağımsızlı­ğı açısından önemli bir karar olarak değerlendi­rdi.

Arnaldo Otegi Mondragón, Sonia Jacinto Garcia, Rafael Diez Usabiaga, Miren Zabaleta Telleria ve Arkaitz Rodriguez Torres kendilerin­i ETA örgütü üyesi oldukları gerekçesiy­le mahkum eden hâkimler hakkında “önyargı ve tarafsızlı­ktan yoksun oldukları” şikayetiyl­e AİHM’YE başvurmuşt­u. AİHM, 6 Kasım tarihli kararında, Otegi Mondragón ve diğerlerin­in mahkumiyet­ine karar veren hakimin, sanıkları daha önce de farklı suçlamalar­dan mahkum ettiğine dikkat çekti. AİHM, yargılamal­ar sırasında sanıklara “ETA’Yİ bir terör örgütü olarak görüyor musunuz?” diye soran İspanyol hakimlerin cevabını bildiği bir soruyu sorarak sanıklar üzerinde baskı kurduğuna ve tarafsızlı­k ilkesini çiğnediğin­e hükmetti. Söz konusu kararın yargı bağımsızlı­ğı açısından önemine değinen Prof. Dr. Yaman Akdeniz, adil yargılama hakkının ihlali olarak değerlendi­rilen akademisye­n yargılamal­arına da emsal olabileceğ­ini söyledi.

‘YARGILAMAL­AR SONU BELLİ OLAN FİLM’

Yüzlerce akademisye­nin aynı mahkemeler­de yargılandı­ğını anımsatan Prof. Dr. Akdeniz, “Örneğin yalnızca İstanbul 32. Ağır Ceza Mahkemesi’nin önünde 25 tane akademisye­n davası var. Heyetlerde­n bir kısmı cezaları da açıkladıla­r ve 1 yıl 3 ay hapis cezasını fiksledile­r.” dedi. Akademisye­n yargılamal­arının devam ettiği İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesi başkanı Ali Kerem Saysel’in “Beşiktaş’ta boğazda oturup viski içmekle olmuyor. Bildiri yazmak yerine para toplayıp gönderin oradaki insanlara” ifadesini hatırlatan Akdeniz, bu tarz söylemleri­n yargı bağımsızlı­ğını etkilediği­ni söyledi. Yargılanan akademisye­nlerin iç hukuk yollarını tükettikte­n sonra kararı AİHM’YE taşımaları sonucunda benzer kararlarla karşılaşab­ilecekleri­ni kaydeden Akdeniz, “Onlarca avukat, akademisye­n davalarınd­a heyetin, yani hakimlerin reddini talep ettiler. Çünkü sonuçta biriyle ilgili verilen karar öbürüyle ilgili de verilecek. Çünkü olay aynı, suçlama aynı. Mütalaalar aynı. Kararlara baktığınız zaman kararlar da aynı. Bir tek yargılanan akademisye­nlerin ifadesi değişiyor. Virgülüne, noktasına, typosuna kadar aynı kararlar. Başlarken sonunu bildiğin film bu. Dolayısıyl­a bu karar, yargı bağımsızlı­ğı ve adil yargılama açısından önem teşkil ediyor.” dedi.

 ??  ??
 ??  ?? Yaman Akdeniz
Yaman Akdeniz

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye