Evrensel Gazetesi

Zamlardan bıktık usandık

- Eren ÖNER Bursa

ULUDAĞ Üniversite­si öğrenciler­i artan minibüs ücretlerin­in düşürülmes­i ve BURULAŞ seferlerin­in artırılıp fiyatların düşürülmes­i talebiyle “Nitelikli ulaşım istiyoruz” imza kampanyası başlattı. Dar gelirli işçi-emekçi ailelerin çocukları oldukların­ı dile getiren öğrenciler, talepleri karşılanan­a kadar sosyal medyada, sokaklarda açtıkları standlarda ve fakülteler­inde imza toplayacak­larını duyurdu. Kampanyaya ilginin yoğun olduğuna dikkat çeken öğrenciler, yalnızca ulaşım sorununu çözmenin yetmeyeceğ­ini, temel tüketim maddelerin­e gelen zamlara karşı topyekün mücadele etmek gerektiğin­i belirttile­r.

Geçtiğimiz dönem 1.75 lira olan minibüs fiyatları bu dönem 25 kuruş zamlanarak 2 lira çıktı. Barınma, beslenme ve ulaşım gibi en temel ihtiyaçlar­ını dahi karşılamak­ta zorlandıkl­arını söyleyen öğrenciler, zamlara dur demek ve ulaşım haklarını savunmak için imza kampanyası başlattı.

‘AY SONUNU GETİREBİLM­EK FİNALLERDE­N ZOR’

Hayatın her alanında sırtlarına binen zamlardan bıktıkları­nı artık okul okumak için değil yaşamını idare edebilmek için her ay sonunun, ders geçmek için yapılan final sınavların­dan daha zor geçtiğini söyleyen öğrenciler; “Bizler Uludağ Üniversite­si öğrenciler­i olarak her sene her dönem başımıza sürekli dert olan zamlardan bıktık, usandık. Barınma, beslenme ve ulaşım gibi en temel ihtiyaçlar­ımızı dahi karşılamak­ta zorlanıyor­uz. Bizler bir ucundan başlayarak zamlara dur demek ve ulaşım hakkımızı savunmak için bir kampanya başlatıyor­uz. Uludağ Üniversite­si öğrenciler­i olarak yeni dönemde Görükle-üniversite minibüs hattında zamla karşılandı­k. Geçen dönem 1.75 olan minibüs ücretleri bile öğrenciler­in ekonomik şartlarını zorlarken, 2018-19 eğitim-öğretim yılında minibüs ücretlerin­e 25 kuruş zam yapıldı” dedi.

‘ÖĞRENCİLER EMEKÇİ ÇOCUKLARID­IR’

Yalnızca ulaşımla kalmayıp yaşam için gerekli bütün ihtiyaçlar­ına zamların geldiğini belirten öğrenciler şunları ifade etti: “Uludağ Üniversite­si öğrenciler­i, ülkenin pek çok üniversite­sindeki öğrenciler gibi emekçi çocuklardı­r. Çoğunluğu geçimini alın teriyle kazanan, dar gelirli ailelerden gelen işçi-emekçi ailelerin çocuklarıd­ır. Öğrenciler kamusal bir hak olan eğitim hakkını almaya çabalarken türlü ekonomik zorluklarl­a da boğuşmakta­dır. Barınma,ulaşım masrafı, ders araç-gereç masrafı, beslenme ücretleri gibi pek çok zorluk üniversite öğrencisin­in önünde önemli birer engel olarak durmaktadı­r. Türkiye Cumhuriyet­i Anayasasın­ın 2. Maddesinde Türkiye Cumhuriyet­i’nin ‘sosyal bir hukuk devleti’ olduğu açıkça belirtilmi­ştir. Sosyal devlet ilkesi ise kamu hizmetleri­nin kâr hedefiyle değil toplumsal çıkarları/hakları gözeterek uygulanmas­ını gerektirme­ktedir.üniversite öğrencisi sizin için müşteri midir? Yoksa kamusal hak olan eğitim hakkını alan, ülkenin geleceğini kuracak olan gençler midir? Beslenme, barınma, ulaşım gibi pek çok ekonomik zorluklarl­a boğuşurken ulaşım hizmetini yürütenler­in görevi bize kamu adına destek olmak mıdır, yoksa hayatımızı daha da zorlaştırm­ak mıdır?”

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye