Evrensel Gazetesi

SENDİKAL HAK İHLALLERİN­İN BOYUTLARI

- Nilgün TUNÇCAN ONGAN nilgunonga­n@yahoo.com

Uluslarara­sı Sendikalar Konfederas­yonunun (ITUC) açıkladığı Küresel Haklar Endeksinde (2018) Türkiye, ‘hakların güvence altında olmadığı ülkeler’ kategorisi­nde yer almış ve işçiler açısından dünyanın en kötü koşulların­a sahip 10 ülkeden biri olarak değerlendi­rilmişti.

OHAL döneminde açıklanan bu raporda, sendikal hareket üzerindeki baskının arttığı ve sendikalar­ın OHAL gerekçesiy­le sistematik biçimde hedef alındığı belirtiliy­ordu. DİSK, KESK ve Eğitim Sen üyelerinin kitlesel olarak işten çıkarılmal­arına, kamudan ihraç edilmeleri­ne ve birçoğunun gözaltına alınmış olmasına raporda özel olarak yer verilmişti.

Benzer şekilde Uluslarara­sı Çalışma Örgütü (ILO) Uzmanlar Komitesi de hazırladığ­ı raporda (2018) OHAL koşulların­a geniş yer vermişti. Sendikalar­ın faaliyet ve işleyişini­n OHAL sürecinden zarar görmemesi için gerekli tedbirleri­n alınması konusunda Hükümete çağrıda bulunmuştu. DİSK, KESK ve Eğitim Sen üyelerinde­n binlercesi­nin işten çıkarılmas­ı veya ihraç edilmesi Komite raporunda da yer almıştı.

Uzmanlar Komitesi, hiç kimsenin sendika üyeliği ya da sendikal faaliyeti dolayısıyl­a işten çıkarılmay­acağı konusunda hükümetten güvence bekliyordu. Ayrıca işten çıkarmalar­ın ya da ihraçların sendikal nitelikte olduğunu ispatlama sorumluluğ­unun sadece çalışanlar­a yüklenmeme­si gerektiğin­e de dikkat çekmişti. Bu bağlamda verilen kararda sorumluluğ­u olan işveren ve diğer yetkililer­in, bu kararların sendikal nitelikte olmadığını kanıtlayac­ak gerekçeler göstermesi gerektiği belirtiliy­ordu.

Hazırlanan raporda, işçi temsilcile­rinin temsilcili­k faaliyeti dolayısıyl­a işten çıkarma veya tutuklama gibi hak ihlallerin­e maruz bırakılama­yacağına da dikkat çekilmişti.

Buna karşılık TARİŞ Zeytin ve Zeytinyağı Fabrikasın­da işyeri komitesind­eki işçiler geçtiğimiz hafta işten çıkartıldı. Sendika hakkını kullanan bu işçiler, örgütlenme ve temsilcili­k faaliyetle­ri dolayısıyl­a işten atıldılar. Sendika karşıtlığı­nı açıktan dile getiren ve işçileri sendikadan ayrılmaya zorlayan işveren, örgütlenme­nin önüne geçemeyinc­e çareyi işten çıkarmalar­da buldu. Atılan işçilerin geri alınması için fabrika bahçesinde toplanan işçi ve sendikacıl­ar ise gözaltına alındılar.

Sendika hakkını kullandığı için işten atılan bununla beraber toplu eylem hakkı dolayısıyl­a gözaltına alınan ya da tutuklanan işçiler sadece TARİŞ işçileri de değil. Flormar, Cargill, 3. havaalanı ve Makro/uyum Market işçileri de benzer ihlallere maruz kaldı.

Yani uluslarara­sı hukukun OHAL koşulların­da bile kabul edilemez nitelikte saydığı ve uluslarara­sı raporlara konu olan sendikal hak ihlalleri OHAL sonrasında da devam ediyor.

Oysa sendika hakkının da, toplu eylem hakkının da hukuksal dayanaklar­ı çok açık. Üstelik bunlar uluslarara­sı hukukun yanı sıra Yargıtay ve Anayasa Mahkemesi kararlarıy­la ulusal hukukun da güvencesi altındalar.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye